Förslag på avslag på kulturundervisning under skoltid
Nyheter Vid kommunstyrelsens senaste sammanträde fanns Vaggerydsförslaget gällande att kulturskolans verksamhet ska blir mer tillgänglig för samtliga av kommunens medborgare. – Vi utgår från lagstiftningen och då är det inte generell ledighet som är principen, säger Kenth Williamsson (S)…
Att återinföra individuell kulturskoleundervisning på ordinarie skoltid var önskemålet från medborgaren som lämnade in ett förslag till kommunfullmäktige. I förslaget finns att läsa att ”under några år har kulturskolans individuella verksamhet tvingats ligga utanför ordinarie skoltid. Äntligen har detta regelverk ändrats och skolverket klargjorde i december 2022 att kulturskolans aktiviteter får pågå under ordinarie skoltid under förutsättning att målsman ansöker om att barnet får lämna ordinarie undervisning för att delta i kulturskolans verksamhet. Mitt förslag är att kommunen omgående återgår till att bedriva kulturskoleveurksamhet under ordinarie skoltid”.
I kommunstyrelsen berättar Kenth Williamsson (S) vice ordförande;
– Det diskuterades en del och vi kom fram till ett förslag på avslag. Det beror på att man inte kan göra detta generellt utan att det krävs beslut av rektor, som är tjänsteorganisation, enligt skollagen. Vi kan inte generellt besluta om det här utan det ska gå via rektorn.
Thomas Axelsson (KD);
– Vi reserverade oss mot beslutet. Vi hade samma diskussion i kommunstyrelsens arbetsutskott. Det är två nämnder som har helt olika synpunkter och versioner. Faktum är att man gör redan det här i vissa skolor i kommunen, som Hok och Svenarum. Man kan lösa det på ett visst sätt.
Förslaget har varit hos kultur- och fritidsnämnden som ser positivt till att erbjuda barn kulturskola under skoltid vilket bekräftats av Skolverket i sitt förtydligande gällande ledighet i skolan. Nämnden ser fram emot en dialog kring samverkan för att båda verksamheterna kan bidra till barn och ungas kulturutveckling enligt Vaggerydsförslagets skrivelse.
Remissvar har även anlänt från barn- och utbildningsnämnden där man anser att förslaget ska avslås…
Beslutet avgörs av kommunfullmäktiges ledamöter framöver.
Jag trodde faktiskt att Vaggeryds kommun och barn- och utbildningsförvaltningen var bättre än så här. Jag är en förälder som är mycket nöjd med skolan och det fina engagemang som finns, från lärare och andra vuxna i våra barn och ungdomars lärande och utveckling. Jag har därför så svårt att förstå varför en pedagogisk verksamhet försvårar barn och ungdomars möjligheter till lärande att spela ett instrument. Jag trodde att Vaggeryds kommun möjliggjorde saker, inte förhindrade. Men det gäller kanske inte för skolan och att möjliggöra barn och ungdomars kulturella och musikaliska utveckling?
Mycket tråkigt beslut men inte förvånande. Detta är enkelt att lösa så att inte eleverna missar samma lektioner hela terminen genom att schemalägga spelningarna. Men ser man vara problem istället för möjligheter så är inget annat att vänta! En del av mina barn spelade 2-3 instrument och flera av deras jämnåriga kamrater likaså. De som är födda runt 92-95 när Kulturskolan var på topp och inspirerade sina elever att även satsa på vanliga skolarbetet vilket de även gjorde! Men som sagt, finns inte viljan så blir detta resultatet.