Nyheter

Nej till kulturskola på skoltid

Nyheter Det blev en rejäl diskussion i kommunfullmäktige när förslaget från medborgaren med önskemålet om att kulturskolan ska bedrivas under ordinarie skoltid. Det slutade med lika röstetal där fullmäktiges ordförande:s röst fick avgöra. – Så som jag är uppvuxen, blir det kulturskola då blir det på skoltid, annars blir det ingen kulturskola, menade Sjöholm (C)... … 

Kulturskolan. Arkivbild Jan Fritz

Vi har tidigare berättat om förslaget där barn- och utbildningsnämnden aviserade avslag och kultur- och fritidsnämnden yrkade bifall till kulturskola på ordinarie skoltid. I kommunstyrelsen var majoriteten enad om ett nej där oppositionen tyckte tvärtom. Det skulle visa sig att samma ståndpunkt, nästintill i varje fall, skulle ske under måndagskvällens kommunfullmäktige. 

Vaggerydsförslaget innehöll: ”under några år har kulturskolans individuella verksamhet tvingats ligga utanför ordinarie skoltid. Äntligen har detta regelverk ändrats och skolverket klargjorde i december 2022 att kulturskolans aktiviteter får pågå under ordinarie skoltid under förutsättning att målsman ansöker om att barnet får lämna ordinarie undervisning för att delta i kulturskolans verksamhet. Mitt förslag är att kommunen omgående återgår till att bedriva kulturskoleveurksamhet under ordinarie skoltid”

I kommunfullmäktige blev det debatt innan förslaget skulle avgöras.

Jenny Larsen (KD);
– Den här frågan har varit uppe ett tag. Ni förstår att det är rektorn som bestämmer. Jag tolkar motionen mer att man vill få till en enklare väg. Vi ska inte vara emot några regler. Jag föreslår bifall till motionen. 

Marijo Corkovic (S);
– Vi kan inte tolka motioner hur vi vill, vi måste läsa motioner som de är skrivna. 

Ewa Magnusson (L); 
– Många av mina hjärtefrågor idag. Det här är viktigt. Lika väl som att man ska få ha andra fritidsaktivitet ska man gå i kulturskolan. Bor man landet är det inte alltid möjligt att spela instrument på icke-skoltid. Det handlar om ett smidigt samarbete. Det här är viktigt för våra barn och unga. Jag yrkar bifall till förslaget. 

Marijo Corkovic (S); 
– En elev som går i skolan har enligt lag rätt att få ledighet men det ska ske efter en individuell prövning och det är rektorn som bestämmer. 

Jenny Larsen (KD); 
– Det som jag läser är att det går en ansökan till rektorn och det ska inte vara ett generellt nej från rektorn. Därför tycker jag att vi ska bifalla förslaget. 

Olof Sjöholm (C);
– Hade inte tänkt att gå upp i frågan, men jag fick inspiration av Ewa. Kulturfrågor är inte min starkaste fråga. Plågade igenom blockflöjt under skoltiden. Så som jag är uppvuxen blir det kulturskola och då blir det på skoltid, annars blir det ingen kulturskola. Vi kunde ha besvarat det här rätt. Bara skapa en rutin hur man ansöker om kortare ledigheter. Jag yrkar bifall till Vaggerydsförslaget. 

Gert Jonsson (M);
– Jag tror att vi har samma uppfattning. Det är ett förslag som vi hanterar. Återinför individuell kulturskoleundervisning står det, inte att rektorn som tar beslutet. Jag uppfattar att skolan gör det i den mån de kan. Vi kan inte besluta över rektorn. 

Anna Maria Toftgård (C); 
– Jag är jävig eftersom jag jobbar några dagar i kulturskolan. Som det är nu så bedrivs det inga lektioner förutom på luncher och raster. Det har inte funnits utrymme för övrig tid. Det är viktigt att vi skickar signalen att vi vill att det ska bli möjligt. 

Kenth Williamsson (S); 
– Alla har goda intentioner att våra elever har fin fritid med musik och annan ledighet. Vi ska ta beslut utifrån motionen och det som står där. Då är det kulturskoleundervisning under ordinarie skoltid. Det finns tydligt beskrivit hur det ska hanteras i lagen. Tydligt i lagen, vi kan inte gå emot skollagen. 

Thomas Axelsson (KD); 
– Först yrkar jag bifall till förslaget. Det här är inte första gången den här frågan är uppe i det här forumet. När vi tog det i kommunstyrelsen hade den varit ute på remiss i barn- och utbildningsnämnden och kultur- och fritidsnämnden. Vi fick olika svar. Vi har gjort lite undersökning om hur andra kommuner har gjort. Habo har gjort så att man infört detta på skoltid, det finns ett prejudikat. Men det är visst ingen som vill lyssna på det. 

Lars Seger (M) lämnade gruppen där majoriteten ajounerade sig och gick och satte sig på sin plats. Alex Johansson följde efter och kanske "pratar för partilinjen"?

Lars Seger (M); 
– Man blir ledsen i bland, så dåligt informerade en del är här. Har man barn i grundskolan och ansöker om att spela musik 20 minuter på skoltid. Hur har du tänkt att lösa detta när rektorn säger nej? Det fungerar utmärkt i Habo. Vill man så går det. Se till att rektorn får något att säga till om.

Marijo Corkovic (S); 
– Det är lätt att säga 20 minuter. 20 minuter om eleven går på Sörgårdsskolan och ska gå till Fågelforsskolan kan bli en och en halvtimme. Ska vi köra över våra rektorer?

Jenny Larsen (KD) läser innantill ur lagen ”Rektorn ska göra en samlad individuella bedömning”.
– Vi ska underlätta för att göra en sådan bedömning.

Anna Karin Slunge (S); 
– Motionen är jättebra. Vi har länge värnat om att kulturskolan är för alla. Jag tänker att om vi säger nej till förslaget så är jag glad att vi redan har ett svar från kultur- och fritidsnämnden att de ser fram emot samverkan. Jag tänker att den här dialogen kommer igång av att kultur- och fritidsnämnden kommer att ta kontakt med barn- och utbildningsnämnden i den den frågan.

Anna Maria Toftgård (C); 
– 1,5 timmes bortavaro från skolan finns inte. Läraren kommer till skolan.

Marijo Corkovic (S); 
– Nu har oppositionen bestämt att kulturskolans lärare ska finnas på Sörgårdsskolan. Hoppas att ni finansierar detta också.

Lennart Karlsson (EMP); 
– I dag gick eleverna till idrottsplatsen för att åka skridskor. Vi är kända i världen med den stora exporten av musik och kultur vi har i Sverige. Hur många har fått nej? Hur många har fått ja? Den frågan ska vi titta på. Jag beviljar förslaget.

Annelie Borgström (S);
– Jättebra diskusson. Men vi ska svara på ett förslag. Skulle vi nu bifalla motionen, så säger det inga signaler.

Jan-Olof Svedberg (SD); 
– Jag tycker det låter som att rektorerna inte bestämmer det här själva. Är det skolchefen som bestämt? I isåfall är det fräckt. Det blir fel att yrka bifall, men jag gör det ändå, för att markera att ungarna måste få undervisning på skoltid. Det är inte jämställt mellan barn i tätort och landsbygd.

Mats Oskarsson (M); 
– Jag finner att vi har beslutat enligt kommunstyrelsens förslag.

Ledamöterna protesterade och begärde votering. Majoriteten bad om ajournering vilket gjordes. Först i majoritetsgrupp och sedan lite ”vid sidan om”.

Ja, avslag på förslaget: S, M = 20 röster
Nej, bifall till förslaget röstade; KD, C, EMP, L, SD, V = 20 röster
Lars Seger (M) avstod.

Eftersom lika röstetal avgjorde ordförande Oskarssons röst vilket resulterade i ett avslag på förslaget.

Samtliga i L, KD, C, EMP, SD reserverade sig.

Fotnot: I kultur- och fritidsnämndens protokoll från juni 2023 förordrade nämndordförande ett bifall och fick med sig övriga nämnden på ett positivt svar på förslaget. I kommunfullmäktige vände beslutet och ordförande röstade avslag.

Fotnot: I Värnamo kommun kom samma fråga upp i december 2022, där välkomnades beslutet av Värnamo kulturskola samt barn- och utbildningsnämnden där nämndordförande kommenterade beslutet med ”Jag är så glad för det här, inte minst för att det här är verkligen en landsbygdsfråga. För kransortseleverna så är det här mycket bra, eftersom alla inte har möjligheten att kunna ta sig in till kulturskolan i staden. Dessutom säkrar det upp att vi har behöriga lärare då det ger utrymme för musiklärarna att ha heltidstjänster. Vi har en suverän kulturskola i Värnamo kommun, så jag välkomnar det hela”.

Ska kulturskolan bedrivas på ordinarie skoltid? Ordföranderösten avgjorde förslagets utgång under kommunfullmäktige. Arkivbild från sommaren 2021 där kulturskolan uppträder på Sörgårdsskolan i Skillingaryd.

Taggar

Dela


Läs mer

Förslag på avslag på kulturundervisning under skoltid
Avslag för musikundervisning på skoltid

9 reaktioner på Nej till kulturskola på skoltid

Om en rektor godkänner att elever får godkänt att lämna för tex Musikundervisning via kulturskolan vad är då problemet? Det är upp till varje rektor att fatta beslut vad som ska vara en beviljad ”ledighet”
Detta kan man ha en samsyn kring inom rektorsgruppen i kommunen för skapa en likvärdighet. Tillsammans med god samverkan med kulturskolan för hitta bra lösningar.

Har man inte tittat på hur man löst det i tex Habo?
Om inte så är det politiskt oseriöst!

Försökte genom ett yrkande på förra kommunstyrelse uppdra till barn- och utbildning att återkomma med hur man ska jobba med frågan att möjliggöra kultur på skoltid på ett rättvist sätt i alla skolområden, men ordförande krånglade till detta på mötet.

Kommer nu att lägga detta förslag på nästa kommunstyrelse

För en gångs skull var det inte att det blir för dyrt, vilket brukar vara den främsta anledningen när det ska göras något som kan underlätta för oss som bor utanför 50-skyltarna.

Att vi Socialdemokrater röstar mot förslaget, trots att den innehåller goda intentioner beror på att det bryter mot skollagen. Vill ni ändra på den så måste riksdagen besluta om detta. Vi kan inte göra det lokalt. Men ni i SD är ju med och styr så det borde ni väl kunna göra Emil?

Men så länge lagen inte är ändrad så blir det märkligt om vi politiker går emot den. Vi om några borde väl följa lagstiftningen. Därför biföll vi tjänstemännens förslag om avslag.

Märkligt att det går i både Habo och Gnosjö med flera kommuner? Gick utmärkt när mina barn gick i grundskolan, denna frågan är nog inte klar än.

Ditt påstående är inte korrekt”! Skolverket skriver:

”Får elever delta i kulturskolans undervisning under skoldagen?

Elever får ta del av kulturskolans individuella undervisning i anslutning till deras skoldag, alltså före eller efter det att skoldagen börjar och slutar. Om eleven söker och beviljas ledighet kan kulturskolans undervisning även ske på undervisningstid, håltimmar och längre raster för en enskild elev.”
”Skolan får bevilja ledighet för enskilda angelägenheter. Det gäller även elever som önskar delta i den kommunala kulturskolans verksamhet under skoldagen. De behöver alltså ansöka om ledighet för att delta i kulturskolans verksamhet under skoldagen och rektorn behöver göra en samlad individuell bedömning.”
” Det finns möjlighet att fatta beslut om ledighet för ett visst antal ledighetstillfällen för en fritidsaktivitet och sedan fatta ett eventuellt nytt beslut om ledighet utifrån den enskilde elevens studiesituation och samlade situation i övrigt. Rektorn kan inte på förhand besluta att inga ledigheter kommer att beviljas elever och kan inte heller på förhand generellt bevilja alla elever ledighet för deltagande i kulturskolans aktiviteter, utan en samlad individuell bedömning behöver göras för varje elev som ansöker om ledighet.” (Skolverket https://www.skolverket.se/regler-och-ansvar/ansvar-i-skolfragor/ledighet-i-skolan)
Se även 7 kapitlet 17–18 §§ skollagen.

Som ensamstående och heltidsarbetande förälder så vore det toppen om barnen kunde fått detta under skoltid. Otroligt tråkigt beslut.

Ja det var en tråkig hantering från BUNs sida. Dessutom mycket konstiga invändningar från majoriteten om stort behov av extra tid för frånvaro för resor. Den korta tid jag gick i kulturskola så åkte kulturskolan ända ut till Hagshult och på de 30 år som gått sedan dess har vi färre landsbygdsskolor så behovet av resor bör vara långt mindre än då. Som min partikollega sade, kulturskolan kommer till eleverna och inte tvärt om.
Vi får komma ihåg detta om långa resvägar när simhallsfrågan kommer upp för diskussion.

Återigen får vi se partipiskan vina hårt. Stoltheten över att knäcka oppositionen är starkare än att se till barns och invånarnas bästa.
En eloge till Lars Seger som vågar stå för vad han tycker, tråkigt för barnen bara att rösten inte föll till deras favör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *