Nyheter

Förslaget: Ersättningen halveras

Nyheter FUB (föreningen för intellektuellt funktionsnedsatta) i Vaggeryds kommun har läst socialnämnden arbetsutskotts protokoll från den 6 december 2023. Vi ser med oro att det föreslås sänkning av habiliteringsersättningen. Läs FUB:s öppna brev till socialnämnden här… 

Daglig verksamhet besöker räddningstjänsten. Arkivbild

Habiliteringsersättningen betalas ut till personer som deltager i daglig verksamhet (DV), som är en insats som kan beviljas i LSS. I Vaggeryds kommun sker daglig verksamhet i Stjärnfabriken, Skillingaryd och Knuten, Vaggeryd eller kan vara utplacerad i samhället.

Socialnämndens arbetsutskott förslår nu sänkning av habiliteringsersättningen från 1 000 kronor per månad till 500 kronor per månad. 

Habiliteringsersättningen ska vara för stimulans och ett litet bidrag för omkostnaderna för att ta sig till daglig verksamhet och måltidskostnaden. Alla har märkt att alla kostnader stigit och det görs det även för dessa personerna. Deras matkostnader har höjts av kommunen på daglig verksamhet och gruppbostaden, hyror höjs, färdtjänstkostnaderna, till bland annat daglig verksamhet höjs, högkostnadsskyddet för sjukvård höjs, fler får betala för god man och som för alla andra ökar kostnaderna för frisör, glasögon, mat, kläder med mera. Det innebär att det kostar mer för dem att deltaga i daglig verksamhet jämfört med att stanna hemma. 

Under de senaste åren har kommuner kunnat söka bidrag från staten föratt införa, bibehålla eller höja en låg dagpenning till dem som deltar i daglig verksamhet enligt LSS (habiliteringsersättning)” (Socialstyrelsen 2023). 

Alltså inte sänka! I dagsläget vet inte tjänstemännen i kommunen om statliga bidraget för 2024 finns att söka trots ny förordning som gäller från 1 januari 2024 (SFS 2023:593). Vaggeryds kommun har under de senaste fem åren sökt och fått detta bidrag, men uppenbart då även minskat sin egna budget för utbetalning av habiliteringsersättningen. 

Ska nu socialnämnden minska habiliteringsersättningen till hälften? I så fall gås det tillbaka till en nivå som är lägre än det var före statsbidragens tid (46 kronor/dag och gav cirka 920 kronor/månad). Vem bland kommunens tjänstemän eller politiker får sin ersättning nedsatt till hälften? 

Habiliteringsersättningen som är skattefri betyder så mycket för dessa personer för stimulans, och 1 000 kronor har varit för vissa daglig-verksamhets deltagare, ända upp till cirka 9 procent av månadens tillgångar under 2023. Ska ni politiker i socialnämnden då minska habiliteringsersättningen till 500 kronor /månad? 

Vi uppmanar er att gå emot socialnämndens arbetsutskotts förslag om sänkning!

Vissa andra kommuner i länet höjer i stället habiliteringsersättningen och någon inför indexreglering av denna. Ska Vaggeryds kommun hamna lägst i länet? Vilken syn har ni i så fall på dessa personerna, där undersökningar visar på ökad stor ofrivillig fattigdom. Läs gärna Rapporten ”Fångad i fattigdom”. Den visar att en budget på en ”skälig levnadsnivå” för en 25-åring inom LSS som hamnar på minus 1 725 kronor/månad. Personer inom LSS ska ha goda levnadsvillkor enligt LSS lagen för att kunna leva som andra.

FUB-styrelsen i Vaggeryds kommun
genom Lena Haraldsson, ordförande

Taggar

Dela


21 reaktioner på Förslaget: Ersättningen halveras

Man blir bedrövad över att läsa om förslaget att halvera habersättningen för de funktionshindrade och samtidigt läsa om festerna på Fenix där det bjuds på fin mat och annat .
Att de inte skäms över att ens anordna något sådant när det läggs förslag på halvering för dessa människor som redan har dålig ekonomi.
Det blöder i ena änden och spenderas i den andra.

Det här var ett extremt dåligt förslag. Hur kan man sparka på de som inte har en chans att vare sig jobba extra eller bli kommuntjänstemän.
Undra om de själva är beredda på att sänka sina löner och arvoden med hälften. De har redan svårt att klara sig på sin ersättning allting höjs. Så det enda som skulle vara rätt att göra vore att höja habersätttningen med minst det dubbla. Jag anser att kommunen ska skämmas för ett sån här förslag.

Vem kom på den här fantastiska idéen ?
Vem vågar ens lägga fram ett sådant förslag, finns det ingen empati eller stolthet ?
Hur lågt har Vaggeryds kommun sjunkit, om vi ska ta hälften av ersättningen för dessa människor…..
Denna besparing kan väl inte vara värd att solka ner sitt rykte för?
Vad behövs just dessa pengarna till?
Alla projekt ni drar igång som oftast får kosta betydligt mer än vad ni budgeterat för?
Det är rätt många miljoner i merkostnader på de senaste årens projekt.
Är ni medvetna om att även människor med någon funktionsvariation i kommunen lagt sin röst på er?
Att försämra ekonomiskt för denna grupp som redan nu får vända på slantarna. Skäms!
Tänk om och gör gott istället.
Liselotte

Måste väl finnas annat att spara in på, om inte så kanske det börjar bli dags att lämna kommunen nu mot någon med mer humant tänk!

Hur många gånger har man inte hört sossarna stå i TV och säga att man värnar om de svaga och mest utsatta i samhället.

Hur kan S gå med på detta? Ja ni styr tillsammans med M och måste kompromissa men att ni skulle gå med på något sånt här gör mig både ledsen, arg och orolig. Förslaget går emot allt som S står (stod?) för! Är alltid de som redan har det svårt som ska betala för alla andra, det får räcka nu. Hur kan man som socialdemokrat ens tänka tanken? Era egna arvoden, sänks de också? Snälla, gör om och gör rätt som de säger.

Finner inga ord för detta skamliga förslag. 2024 snart och nu går vi bakåt i synen på människor med funktionsnedsättning. Stinker diskriminering lång väg. S och M överens om att försämra för våra utsatta i kommunen. Vi kan inte ta hand om människor som bor och lever i vår kommun vilket borde vara det primära uppdraget. Borde ske besparingar på tjänstemannasidan istället. Fy skäms på er för att lägga ett sådant förslag!?

Detta är ju galet!
Detta är medborgare som alla andra, som går till sitt jobb utifrån sina förutsättningar.
De har hyror och utgifter och vill ha ett liv där man kan få gå och ta en fika på stan och någon gång ha råd att bjuda hem vänner.
Jag tycker att alla medborgare är lika viktiga!

Sänker man ersättning för andra så höjer man sin egen eller hur ni i kommunen?

Intressant kohandel inom S + M;

M släpper kärnfrågor som att städning, vaktmästeri etcetera ska konkurrensutsättas och flera nya kostsamma chefsadministrationer i en helt obegränsad växande byråkrati tillsätts med till exempel icke konkurrensutsatt lokalvård.

S släpper viktiga värdefrågor inom omsorg och så skär man ner på direktomsorg och som nu små pengar med stort värde för de enskilda.

Ynkedom att trampa på dem som redan har det svårt. De har nog ingen moralisk kompass. Bara demonstrera sin makt. Detta är ju småpengar i total budget. Tänk så bra det vore om kommunen va lika sparsam på sina misslyckade investeringar. Fy, fy, fy.

Genom historien har personer behov av stöd alltid marginaliserats. Socialnämd gör om och gör rätt, dubbla ersättningen istället och visa att människovärde går före allt.

Maten för en vecka steg från 515 kronor till 915 kronor i gruppboendena.
ingen diskussion bara ett brev om att nu höjer vi.
De här personerna har inget val, varken när det gäller boendekostnad eller matinköp. Inte kan de gå eller cykla till jobbet heller.

Det är ynkligt om man sänker habiliteringsersättningen!
Ersättningen är ju inte ens hög idag. Vem vill jobba för 1 000 kronor i månaden?!
Skärp er ni i socialnämndens arbetsutskott!

Håller med om allt ni skriver, katastrof av socialnämnden att göra det sämre för de som redan har det svårt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *