Nyheter

Förslaget: Höj friskvårdsbidraget till 4 000 kronor

Nyheter I februari inkom ett  förslag där Vaggerydsbon vill att kommunen ska höja friskvårdsbidraget till sina anställda.

Arkivbild

Kommunfullmäktige hade förslaget på sitt senaste sammanträde, förslaget godkändes och skickas till till kommunstyrelsen för beredning, beslut och delgivning. 

Förslaget i sin helhet med redigering: Vaggeryds kommun ger sina anställda ett friskvårdsbidrag på 1 000 kronor per år. Det täcker ungefär en tolftedels månadsträning för sina anställda. Det är alldeles för lite. Om man jämför med grannkommuner så ligger Vaggeryds kommun i botten i länet med sitt bidrag. Fördelarna med att folk har friskvård är ju mindre sjukskrivningar, bättre hälsa och man blir piggare på sitt arbete, bland annat. 

– Mitt förslag är att Vaggeryds kommun höjer friskvårdsbidraget till 4 000 kronor för anställda som nyttjar friskvård i kommunen och 2 000 kronor som nyttjar friskvård i annan kommun. I vilket fall behöver friskvårdsbidraget höjas rejält, gärna lika mycket som inflationen ökat de senaste tio åren. 

– Jag vill även att ni politiker ger personalansvarig uppdraget att skaffa avtal med aktörer i Vaggeryds kommun om bättre villkor för träning och andra aktiviteter som ryms inom friskvårdspengen, skriver Vaggerydsbon i sitt förslag till politikerna som nu lämnar förslaget vidare till kommunstyrelsen. 

Taggar

Dela


7 reaktioner på Förslaget: Höj friskvårdsbidraget till 4 000 kronor

Emil, för att det blir kaos om en tredje part går in och styr vilka personalförmåner som ska gälla. De som förhandlar, både arbetsgivarsidan och facket, kan säkert få till ett högre friskvårdsbidrag om viljan finns och det ekonomiska utrymmet. Är detta prioriterat av arbetstagarsidan, antar jag att det återigen finns med vid de ordinarie förhandlingarna om kollektivavtal.
Vi behöver vara en attraktiv arbetsgivare, vi ska också vara rädda om skattebetalarnas pengar.

Mats
Friskvård behöver inte vara en löneförmån.
Det är en investering
Politiken bestämmer över pengarna som kan göra detta möjligt.
Vem är den tredje parten du pratar om?

Emil, hade vi haft svaret på ditt förslag, så kunde vi i presidiet nekat detta förslag att komma upp.
Sedan kan jag tycka att detta är en fråga mellan fack och arbetsgivare, inte en politisk fråga.

Nu brukar jag predika att man inte ska ta sådana här diskussioner i kommentarfältet på nätet, men jag måste fråga varför du tycker det? Det är väl kanon med en politisk ambition om friskare personal!

De flesta fackförbunden som sitter i central samverkan i kommunen lyfte gemensamt detta i en skrivelse under 2021-2022 där förslaget var att öka friskvårdspengen. Det blev inget av det tyvärr.

Om vi ska vara rädda om vår personal i kommunen håller jag fullständigt med om att höja friskvårdsbidraget. Alla har inte råd att lägga pengar på träning och hälsa, så det skulle hjälpa många anställda om bidraget höjdes.

Jag var faktiskt uppe på senaste kommunfullmäktige och ifrågasatte om detta förslag verkligen behövdes tas vidare, då jag själv har ett liknande förslag i rullarna.
Det förslaget togs upp för lite över ett år sedan, 2022-02-28, och har ännu (!) inte tagits upp i kommunstyrelsen.
Fick då till svar att detta skulle tas upp samtidigt. Märkligt att vissa förslag tar sådan tid…

Emil Petersson, SD

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *