Nyheter

Förslaget: Låt medborgarna avgöra fängelseplanerna

Nyheter – Naturligtvis måste fängelser byggas någonstans, men då är det högst rimligt att medborgarna på den plats/kommun där byggnation planeras får avgöra om de godkänner att få ett fängelse inom sin härad eller inte i en folkomröstning. Det menar en kommuninvånare i ett medborgarinitiativ.

På den här platsen, strax söder om Hörle, är tanken att anstalten ska byggas. Bild: David Alin

Tidigare under hösten har vi berättat om Kriminalvårdens förslag att bygga en ny anstalt i Hörle. Förslaget har väckt blandade känslor hos kommuninvånarna och en invånare föreslår en folkomröstning om planerna. Läs medborgarinitiativet något redigerat i sin helhet nedan:

Som de flesta nu vet planerar Kriminalvårdsverket att bygga ett slutet fängelse i Värnamo kommun. Närmare bestämt Hörle. Ett fängelse är inte vilken byggnad som helst. Den är en förvaringsplats åt grovt kriminella individer som gjort sig skyldiga till mord, misshandel, våldtäkter, rån, vapenbrott et cetera. Jag tror de flesta människor känner ett stort obehag inför att få sådana individer till grannar. Även om så är fallet att det handlar om en sluten anstalt finns alltid en risk för rymning. Man vågar inte tänka på vad en sådan skulle kunna bli följden för en vanlig hygglig människa som kommer i brottslingens/-arnas väg. Detta med tanke på hur grov och hänsynslös brottsutvecklingen varit i Sverige de senaste åren. Naturligtvis kan man också anföra att där finns positiva saker med ett fängelse nämligen att det skulle kunna generera fler arbetstillfällen i kommunen.

Men frågan är om det är denna typ av arbeten vi vill ha i denna kommun, där jobben traditionellt växt fram på grund av alla företagsamma människor som finns här. Är det nu med arbetstillfällen som växt fram på grund av den grova och eskalerande brottsligheten som kommunen skall möta framtiden? Jag tror de flesta säger nej på den punkten. Naturligtvis måste fängelser byggas någonstans, men då är det högst rimligt att medborgarna på den plats/kommun där byggnation planeras får avgöra om de godkänner att få ett fängelse inom sin härad eller inte i en folkomröstning.

Jag föreslår därför att innan något definitivt beslut av kommunfullmäktige i saken skall invånarna få säga sitt i en folkomröstning. En sådan kan lämpligen genomföras innan kommunfullmäktige mötet i slutet av oktober 2022. Med dagens moderna infoteknik kan en omröstning ske enkelt och snabbt.

Vad tycker du om förslaget? Kommentera gärna nedan.

Taggar

Dela


6 reaktioner på Förslaget: Låt medborgarna avgöra fängelseplanerna

Konstigt att man alltid är emot allt som ska byggas hos sig själv. Man borde var superglad att något byggs i lilla Hörle för där känns det som ett väldigt trött samhälle och vill folk flytta dit så kommer säkert både skola och bra bostäder. Så var lite glad för en gång skull och inte alltid denna politikerförakt utan se möjligheter

Hörle har nu för ovanlighetens skull chansen att få något att vara stolt över, få mängder med stabila arbetstillfällen och förmodligen en högre säkerhetsnivå än förut tack vare ökad polisnärvaro i trakten! Men då ska det såklart gnällas som vanligt när något förändras…

Först beslutar politikerna att det ska byggas utan att höra invånarnas röst sedan för att få det att se fint ut går man ut med möjlighet att invånarna skall avgöra platsen, dock är platsen redan bestämd, snacka om ful politik!
Vi vill inte ha fängelse här överhuvudtaget!
Bygg fängelse nära politikernas hem, det är enda alternativet!
Ni pratar om nya arbetstillfälle, bygg ny fabrik som skapar nya arbetstillfällen, gör bostadsområde i Hörle med fin natur, dagis, skola, affärer.
Politikerna tänker inte långsiktigt någon gång hur kommer det se ut i området efter att fängelset byggs. Värnamo kommer inte att bli ens å attraktiv stad längre, vilket man har sett senaste åren där staden har växt otroligt!
I stället för att satsa att utveckla stadskärnan vill man placera ett fängelse med grova brottslingar – rent absurt!
Hoppas fler höjer rösten och stoppar bygget.

Förälder: Politiker kan inte bygga en fabrik med stabila säkra jobb – detta sköter vinstdrivande företag.
Fängelse är jättesäkra jobb och kommer att gynna hela kommunen.
Det kommer att finnas goda chanser för dina barn att få arbete där.
Kör bara kör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *