Nyheter

Förslaget: Mer kultur till elever

Nyheter I en motion till kommunfullmäktige lämnade KD förslaget om att ta fram en barnkulturplan samt en kulturgaranti för barn och unga i förskola och grundskola. – Barn ska få kulturupplevelse, säger Jan Eric Viktor, som tillsammans med Thomas Axelsson är motionsinlämnare.

Arkivbild

Gällande kulturgarantiförslaget anser KD att man genom i olika årskurser erbjuda en viss sorts förutbestämda kulturella uttryck kommer eleven efter avslutad skolgång ha tagit del av en mängd kulturuttryck som ingår i samhällets kulturutbud. Jan Eric Viktor tog plats i kommunfullmäktige talarstol: 

– Barn och unga ska få ta del av kultur som upplagd årskursvis. Barn ska få en kulturupplevelse. Syftet med en kulturgaranti skapas likvärdighet för barn och unga, oavsett vilken skola de går i eller hur hemförhållande ser ut. Bygger på skolans uppdrag att jobba med skapande och man ska se till att alla får kännedom om kulturen i kommunen, som en del av undervisningen. Vi föreslår en kulturgaranti för förskola och grundskola arbetas fram. 

Angående förslaget om en barnkulturplan ska tas fram som ska skapa en långsiktig strategisk och hållbar utveckling av kulturlivet för, av och med barn och unga, samt att framtagningen av planen ska ske i samråd mellan kultur- och fritidsnämnden, andra berörda nämnder samt barn och unga själva. Jan Eric Viktor (KD) igen; 

  Att ta del av kultur och vara med att skapa finns med i barnkonventionen. Det är vuxnas skyldigheter att se till barns rättigheter. En barnkulturplan är viktig då vi kan planera långsiktigt för hur kultur för barn ska utvecklas i kommunen. Barn har många sätt att utveckla sig. Med kultur och eget skapande stärks barnen. Barnkulturplanen behövs för, av och med unga i kommunen. Syftet är att det ska finnas möjlighet för ett eget skapande. Därför föreslår vi att en barnkulturplan tas fram. 

Båda motionerna godkändes av kommunfullmäktiges ledamöter och skickades till kommunstyrelsen för beredning. 

Taggar

Dela


1 reaktion på Förslaget: Mer kultur till elever

Mycket bra initiativ!
Kulturen behövs för barnen mer än någonsin
Dags för skolan att koncentrera sig på att ge barnen ”det vackra” i livet och inte bara koncentrera sig på allt det politiskt korrekta.
De behöver fler positiva ämnesinslag i skolan som lyfter dem och ger dem möjlighet att utvecklas individuellt utan måttstockar och betyg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *