Nyheter

Förslaget: Se över ersättningsnivån för C-kort till brandmän

Nyheter I ett Vaggerydsförslag till kommunfullmäktige lämnade en deltidsbrandman under utbildning ett förslag om att kommunen ska stå för ersättningen för C-kort, lastbilskörkort, för samhällsinsatsen som görs… 

Som brandman behöver man körkortsbehörighet C. Nu har en blivande brandman lämnat in ett förslag till kommunfullmäktige

I förslaget finns att läsa: ”Jag håller på att utbilda mig till deltidsbrandman i Vaggeryd. Jag behöver då ett C-körkort, som är ett krav från räddningstjänsten. Jag gör detta på Finnvedens trafikskola i Värnamo och min ubildningsplan från körläraren ser ut som följer: teori 3 600 kronor, teoriprov 405 kronor, sex stycken körlektioner á 2 600 kronor som då blir totalt 15 600 kronor samt uppkörningskostnad på 1 900 kronor. Summa blir 21 505 kronor. 

Vi har fått information att Vaggeryd kommun står för 12 500 kronor av kostnaden vilket lämnar mig en privat kostnad på 9 005 kronor förutsatt att jag klarar körprovet på första försöket. Det är ett högt pris att betala för att göra en samhällsinsats. Jag misstänker att den här ersättningsnivå inte setts över på länge. Då räddningstjänsten har stora problem med att rekrytera så är mitt förslag att ersättningen höjs med det dubbla. Då kan fler göra denna viktiga insats utan att drabbas ekonomiskt”. 

Kommunfullmäktige godkände förslaget och skickade det till kommunstyrelsens för beredning, beslut och delgivning. 

Taggar

Dela


8 reaktioner på Förslaget: Se över ersättningsnivån för C-kort till brandmän

Helt rätt!
Vi behöver verkligen fler brandmän och kan hända är kostnaderna något som hindrar en del?
Precis som när man börjar ett nytt jobb och får semesterdagar som avskrivs efter några år kan man avskriva dessa kostnader också.

Utbildningen är gratis på svenska högskolor och universitet. Har du utbildat dig i Sverige så har du inte betalat något för det.
Det du lånat pengar till är dina egna omkostnader.

Tycker givetvis att det är bra med att tänka om och höja bidraget för körkortet, men absolut också ett krav på precis som Mats skriver att summan skrivs av, fullgör man Inte tiden så får man betala tillbaka summan som är kvar. Kanske bli mera stabilt i kåren om man inte efter 1 år när man är helt klar med sin utbildning för att få göra alla delar som brandman hoppar av och inte vill vara med mera. Att utbildningen/bredvidgång är stora pengar att investera i varje ny medarbetare i räddningstjänsten. Så kan vara bra med lite motkrav. Och fler år i räddningstjänsten = mera kunskap och mera stabil samhällsinsats för medborgarna trygghet.

Om man nu ska vara lösningsinriktad, samtidigt som man inser att vi behöver fler deltidsbrandmän/kvinnor så tycker jag att vi ska hjälpa alla som vill vara en del av deltidsräddningstjänsten.
Det kan ju vara så att många lämpliga inte söker då de inte tycker att de har råd med investeringen i C-kort.
Varför inte betala körkortet för alla som är aktuella och kompetenta, mot att de skriver ett 3-årskontrakt? En tredjedels avskrivning varje år, efter tredje året har man sitt kort utan att det kostat något. Fullföljer man inte så kommer ett inbetalningskort på värdet som är kvar från räddningstjänsten.

Varför ska just din utbildning vara gratis? Vi är många som sitter med studielån som vi tagit för att få göra en samhällsinsats av ett eller annat slag. Med tanke på att du kan göra mer än att köra brandbil med det där lastbilskortet så tycker jag att du har fått en bra ersättning av kommunen.

Nu är det ju inte så att en skolar om sig och byter jobb som deltidsbrandman utan en lägger till otroligt många timmar utöver sin ordinarie tjänst. Jag tycker det är otroligt imponerande hur dessa människor ständigt är i beredskap och redo att rycka ut till samhällets förfogande när vi behöver deras hjälp. Det ska lyftas och uppmuntras, inte ses på med avundsjuka och tryckas ner! Fridens

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *