Nyheter

Första dagen för ny bibliotekschef

Nyheter Nu har Åsa Storck tillträtt som bibliotekschef i Vaggeryds kommun

Åsa Storck

Det är med stora förväntningar som Åsa Storck börjat jobbet som bibliotekschef med ansvar för biblioteken i Vaggeryd, Skillingaryd, Hagshult och Hok.

– Kommunen har en bra biblioteksverksamhet med gott rykte, säger Åsa Storck när vi träffas i biblioteket på Fenix kunskapscentrum. Hon ser fram emot ett aktivt utvecklingsarbete och tror att det är smidigare förutsättningar i en något mindre kommun. Kontaktvägarna är inte lika långa som i en stor kommun.

Åsa har tidigare erfarenheter från biblioteksvärlden eftersom hon har arbetat i bland annat Värnamo och nu senast i Huskvarna.

– Ett viktigt uppdrag är att marknadsföra biblioteken och dess möjligheter, menar Åsa och tillägger att biblioteken numera är så mycket mer än att gå till för att låna böcker eller läsa tidskrifter. Enligt Åsa är det angeläget att tala om alla de möjligheter som det moderna biblioteket kan erbjuda. Det finns, förutom vanliga böcker, ljudböcker, e-böcker och möjligheter att låna film via strömningstjänster. Men det som ger lite extra glöd är Makersspace, eller skaparbibblan som är ett bättre svenskt uttryck. Det innebär att biblioteket i Vaggeryd erbjuder möjligheten att jobba med att skapa saker efter eget huvud. De har bland annat en laserskärare och andra verktyg för att stimulera det kreativa skapandet.

Nämn tre saker som du vill prioritera?

– Först vill jag arbeta vidare med skaparbibblan och få fler att upptäcka denna, för det andra handlar det om att öka aktiviteten med litteratur för barn och ungdomar och för det tredje handlar det om att verka för ökad tillgänglighet med så kallade LL-böcker, där LL står för lättläst. Det finns många som behöver närma sig litteraturen genom att bli bekanta med lättlästa böcker.

För Åsa Storck ska biblioteket vara en öppen och tillgänglig miljö, en social miljö där folk kan mötas och välja om man vill prata eller bara känna att det finns människor runt omkring en. Biblioteket ska visa att de är en öppen arena och något så unikt som verksamhet dit alla är välkomna utan att konsumera eller prestera.

Taggar

1 reaktion på Första dagen för ny bibliotekschef

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *