Nyheter

Första träffen med klimatkämparna

Nyheter Att vara klimatkämpe innebär att, med stöd av en mobilapp, göra en kartläggning av sina nuvarande koldioxidutsläpp. Idag har klimatkämparna haft sin första träff i Skillingehus och om någon vecka drar det igång

Lena, Therese och Anna-Karin är tre av fem nya klimatkämpar i kommunen

Klimatrådet, tillsammans med Svalna, engagerar från den 4 september klimatkämpar i fyra kommuner i Jönköpings län. Under ett år kommer fem klimatkämpar i vår kommun att deltaga i fysiska workshops och i videomöten få stöd och råd i hur de kan minska sina koldioxidutsläpp. Lina Larsson, miljöstrateg, berättar mer;

– Det var sju personer som sökte till klimatkämpe och vi valde ut fem stycken, som är individuella kämpar. Upplägget är att som mål, under det här året, minska sin klimatpåverkan och att man kanske även inspirerar andra till att nappa på appen som klimatkämparna nu fått i sina telefoner. Alla kämpar har sin kick-off på klimatkonferensen på Spira i Jönköping den 4 september och året avslutas på samma konferens om ett år. Våra klimatkämpar fick motivera varför man skulle vara med, ha ett intresse för klimatet och vilja inspirera andra. Alla fem klimatkämpar är anställda inom kommunen, säger Lina Larsson.

Tre av klimatkämparna fick vi träffa under onsdagseftermiddagen; Lena Levin samt Therese Holmbom från Skillingaryd och Anna-Karin Näreby från Hok. Klimatappen i telefon har offentliga konton så att de från start kan hålla lite koll på varandra och se hur man ligger till.

– Framöver får jag tänka till vad jag gör för avtryck och det är nog det som triggar mig. Jag vill bidra till en bättre värld och inspirera andra att göra samma sak. Jag bor utanför Hok, så bilen behövs, då jag jobbar ibland på skolan i Bondstorp. Elbil kanske vore något, men det är en kostnadsfråga för oss, då även min man behöver bil till jobbet. Det finns så mycket annat vi kan göra avtryck på, vad man äter, vilka material man använder som är hållbara, säger Anna-Karin Näreby från Hok som har med sin man på ”kämpartåget”.

– Jag sökte för att jag tyckte det lät spännande. Jag måste också sköta mig och inte bara lära ut till barnen hur man ska göra. I appen får man svara på frågor, man kan välja att koppla appen till bankkortet, där man ser var och när man handlar. En avdelning är transport, boende, mat/dryck och övrigt. Min man var nog inte så enig som jag i att gå med som klimatkämpe, han har alltid sagt att jag cyklar till jobbet så jag behöver inte sopsortera. Det här kan medföra att jag har en liten uppförsbacke hemifrån, säger Lena med ett stort leende och är säker på att mannen där hemma också blir en klimatkämpe framöver.

– Jag tänker på att maten kommer att bli en stor utmaning för mig och min familj, att lära två barn, 4 och 8 år, äta mer vegetariskt. Jag kommer också att fundera mer på transporter, hur vi tar oss mellan skola, hem och aktiviteter. Jag är också med för att få inspiration och jag vet att mina barn redan är medvetna om vart man slänger plasten och inte bara kastar den i soporna, utan var, avslutar Therese Holmbom.

Lina Larsson, miljöstrateg, berättar vidare att kämparna kommer att ingå i olika workshops med avdelningar där man diskuterar mat, transport, hållbar konsumtion och bostad. Bostadsbiten är inget man snabbt ändrar på, men man kanske funderar på energibiten och hur ofta behöver jag byta kök och kan jag återanvända något av det gamla köket? När det gäller transporter behöver det inte vara elbil utan det kan handla om samåkning.

Fotnot; Övriga tjejer som är klimatkämpar är Maria Randow Vaggeryd och Johanna Edlund från Taberg.

Klimatkämparna är en satsning av Klimatrådet Jönköpings Län där ett antal människor i Jönköpings län antar utmaningen att minska sina utsläpp, att använda Svalna som uppföljning och att inspirera genom att låta andra ta del av deras resa. Innan Klimatveckan i september 2019 har varje deltagande kommun valt ut upp till fem klimatkämpar. Övriga deltagande kommuner är Värnamo, Jönköping och Aneby.

En app ska följa deltagarna i ett år

Taggar

Dela


1 reaktion på Första träffen med klimatkämparna

Vem sponsrar Klimatrådet i Jönköpings Län?
Är det ideellt, privatpersoner, företag eller skattebetalare?

Jag är absolut inte emot det men ändå intresserad av vem som står för fiolerna?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *