Nyheter

Försvaret säger nej till husbygge

Nyheter Mattias Holm från Vaggeryd vill bygga nytt i Hult i Tofteryd men Försvarsmakten motsätter sig och nu kan den nedgräva yxan kring skjutfältet vara på väg att grävas upp igen.  

Övning på skjutfältet

Det blir en delikat fråga för miljö- och byggnadsnämnden att ta ställning till. Det kan dock förmodas bli positivt besked men risken för ett överklagande från Försvarsmakten får nog betecknas som säker.
– Vi har svårt att förstå att man är negativ då platsen ligger långt från skjutfältet och det finns hus som ligger närmare än vårt, säger Mattias.

Han berättar att han bott på Södra Park i Vaggeryd och där bullrar det säkert mer från skjutfältet än där familjen nu vill bygga‚
– Och inte var det så farligt på Södra Park, noterar han.

Stopp! Skjutfält! Men det är kanske även stopp för villabebyggelse en bra bit från skjutfältet.

Försvarsmakten har erinran och noterar bland annat: Fastigheten Norra Hult l :9 som ansökan avser utsätts för bullernivåer från grovkalibrig ammunition som överstiger 90 decibel. Att bevilja bygglov på fastigheten bedöms dessutom få prejudicerande verkan och medföra påtaglig risk för tillkomst av ytterligare störningskänslig bebyggelse, främst bostäder, inom bullerstört område vid skjutfåltet. Ökad tillkomst av sådan bebyggelse kan både direkt och genom prejudicerade verkan på sikt medföra inskränkningar av verksamheten.

 

Risken är uppenbar att Länsstyrelsen säger nej till bygglov då man är statens förlängda arm och går i sådana här frågor sällan den enskildes intressen till mötes.

Det är inte bara innanför skjutfältet det finns förbud. Även lite utanför är det svårt att få tillstånd för villabebyggelse

– Jag tycker att Försvarsmaktens skrivelse är mycket besynnerlig och svår att förstå. Mitt bygglov avser östra Hults by och ligger långt från skjutfältet. Bygglov i Hult beviljades 1999 för fastighet som ligger närmare skjutfältet västerut. Min bygglovsansökan kan därför jämföras med denna. Bygglov har även beviljats för fastighet i Skog år 1999/2000. Vad jag vet har det inte tillkommit någon nybyggnad inom influensområdet på 17 år. Hur kan en enstaka byggnation långt från skjutfältet skada ”riksintresset för totalförsvaret på Skillingaryds skjutfält”, frågar sig Mattias i en kommentar som han riktar till miljö- och byggnämnden.

Tanken var att hans förhandsförfrågan skulle tagits upp i nämnden i juni men så blev inte fallet.
– Jag är naturligtvis både förvånad över hanteringen av min ansökan om bygglov i Hult och Försvarsmaktens synpunkter. Trodde att Vaggeryds kommun kunde bestämma över byggnation utanför skjutfältsgränsen, noterar Mattias som förutsätter att Vaggeryds kommun undanröjer hinder för ett bygglov och att han erhåller ett positivt förhandsbesked.

Nämnden förväntas behandla hans ansökan nu i augusti.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *