Nyheter

Fortfarande oklart kring Axelssons utlämnade mejl

Nyheter Efter veckans dramatiska inledning där kommunledningen blev polisanmäld för dataintrång så har det väckts en hel del frågor. Bland annat den vad som räknas som privat e-post eller ej.

Bilden är ett kollage. Foto: Henrik Skoglund, Sara Mejving och Per Bunnstad

Oppositionsrådet Thomas Axelsson (KD) lämnade i måndags in en polisanmälan mot tre styrande personer i kommunen. Kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M), kanslichef Torbjörn Åkerblad och kommundirektör Annika Hedvall. Dagen efter lades anmälan ner.

LÄS MER:  Kommunledning polisanmäld

Men diskussionerna har gått varma, inte minst i Skillingaryd.nu:s kommentarsfält om vad som egentligen räknas som en allmän handling. I fallet med Thomas Axelsson så berättade han följande för Skillingaryd.nu.
– Kommunledningen beslagtog min dator den 2 mars och kopierade över till ett USB-minne som man sagt att man förmedlat vidare till media med hänvisning att detta är en offentlig handling. Bevisligen har samtliga tre personer tagit del av innehållet genom att läsa det. Vi från oppositionen har lämnat skrivelse till kommunstyrelsen, om och hur denna olaga kopieringen, gått till.

Gråzon mellan jobb- och privata mejl

Thomas Axelsson berättade också att hans privata mejlkonto kopierats.
– Under mötet den 22 maj läste kommunstyrelsens ordförande upp innehållet i ett av mejlen från det privata kontot. Han medgav att han tagit del av denna konversation, mottagit och läst ett antal filer utan att svara på och uppge vad han fått filerna ifrån.

LÄS MER:  Förundersökningen nedlagd – "Nu sover jag bättre i natt"

Var går egentligen gränsen mellan mejl i tjänsten och privata mejl? I kommunens policy står följande:
”Håll isär arbetsrelaterad och privat kommunikation när du kommunicerar via e -post. Använd inte ditt epost konto i Vaggeryds kommun för privata ändamål, utan ha en privat e -postadress som du inte använder i tjänst eller ditt politiska uppdrag. Vidarebefordran av tjänste e-post till privat e-post är inte tillåten då säkerheten inte kan garanteras”.

En uppgiftslämnare med kunskap i såna här frågor berättar för oss att det hela egentligen är en gråzon.
– Säg att man har en app på tjänstedatorn med sin privata mejl. Då går det att argumentera för att den ändå ligger på kommunens servrar och därmed ska räknas som allmän handling.

”Stort obehag”

Kommundirektör Annika Hedvall var en av de som polisanmäldes. Hon berättar att ingen krishantering sattes in under den dramatiska måndagen.
– En polisanmälan på så här lösa grunder påverkar inte ledningen av kommunen, även om stort obehag infinner sig. Det får aldrig vara så enkelt för någon att sätta funktioner ur spel. Robusthet måste finnas i ledningsfunktionen, säger hon.

 

Annika Hedvall. Foto: Sara Mejving

Vad gäller egentligen när det handlar om mejl i tjänsten och privat?
– Mejl som inkommer till eller skickas ut från en mailadress med vaggeryd.se är som regel en allmän handling. Vid begäran lämnas allmän handling ut, efter prövning. När det gäller ett privat mailkonto på en tjänstedator får jag nog kolla med jurist. Den frågan har aldrig varit aktuell hos oss.

Annika Hedvall återkommer med svar från juristen.
”Ett mail från eller till ett privat mailkonto på en tjänstedator kan vara en allmän handling. Det är innehållet i mailet som avgör. Om mailet rör ett tjänsteärende spelar det ingen roll om det är lagrat i inkorgen på ett privat mailkonto. Det är en allmän handling. Omvänt gäller att om ett mail från eller till mailkontot i Vaggeryds kommun rör ett privat ärende, då är det inte en allmän handling”.

Hämtades upp på Skillingehus

Vi vänder oss till kanslichefen Torbjörn Åkerblad med en begäran om att få ta del av alla förfrågningar under året som rör att någon begärt ut Thomas Axelssons mejl.
– Vi har inte fått någon begäran av detta via mejl, däremot via telefonsamtal. Personen som framställde denna begäran önskade att vara anonym, svarar Torbjörn Åkerblad.

Hur skickades uppgifterna ut? Via e-post eller brev?
– De begärda handlingarna hämtades ut på plats i Skillingehus.

Det jag inte begriper är hur Thomas Axelssons mejl kommit till kommunstyrelsens ordförande Gert Jonssons kännedom.
– Gert har inte varit involverad i utlämnandet av de begärda handlingarna och heller inte tagit del av underlaget. Sekretessgranskningen gjordes av mig och Annika Hedvall, därefter lämnades de begärda handlingarna ut.
– Däremot har Gert vad jag förstår fått frågor från media gällande det underlag som de begärt ut och tagit del av.

Polisen har alltså lagt ner förundersökningen om det misstänkta dataintrånget. Den inom polisen som kan svara på varför den har lagts ner har vi sökt i två dagars tid, men utan framgång.

Taggar

Dela


3 reaktioner på Fortfarande oklart kring Axelssons utlämnade mejl

Som anställd i Vaggeryds kommun bör man nog vara orolig för att få sin arbetsdator genomsökt om man är lite obekväm, eller har en avvikande åsikt… Och råkar mejla om detta.

Att en anställd tjänsteperson går igenom en folkvald politikers privata mejl, som dessutom verkar handla om personen är ett ogenomtänkt tillvägagångssätt.

Han har ett förtroendeuppdrag och bör kunna reglerna vid det här laget kan jag tycka. Offentlighetsprincipen gäller även om man är KD- politiker! Allt som rör uppdraget är offentlig handling oavsett om det finns i ett privat eller offentligt mejlkonto, dessutom verkar det som kommunen tagit särskild stor hänsyn till Thomas Axelsson.

Kan inte redaktionen begära ut mejlet och publicera det, inklusive adressen, så vi alla kan fatta varför detta är en så het potatis.

Kommentarsfunktionen är stängd