Nyheter

Fortfarande stor överbeläggning på förskolorna

Nyheter 11 av 33 barngrupper i förskolorna i Vaggeryds kommun innehåller fler barn än vad som är rekommenderat. Nu kräver fackförbundet Sveriges Lärare att regeringen om barngruppernas storlekar.

Genrebild Sara Mejving

Det handlar om 34 procent av barngrupperna i kommunen som är för stora. Sveriges Lärare skriver i ett pressmeddelande att stora barngrupper bidrar till ökad stress bland både barn och personal och försämrar möjligheterna till en god pedagogisk undervisning.

Andelen barngrupper som är för stora har dock minskat i kommunen. Mellan 2021 och 2022 har andelen gått ner från 41 till 34 procent. På nationell nivå däremot ökar antalet stora barngrupperna. Mer än hälften av alla barngrupper var större än rekommenderat år 2022.
– Det är oerhört allvarligt att vi nu ser ett negativt trendbrott. Utvecklingen går åt helt fel håll. Utan tvingande regleringar och med kommunernas allt mer ansträngda ekonomi är risken stor att barngrupperna kommer att bli större och personalen mindre, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Sveriges Lärare, i ett pressmeddelande.

Sett över Jönköpings län så tillhör dock Vaggeryds kommun de bättre (Se nedan tabell). Tranås är ”värst” i klassen med 70 procent av barngrupper som är för stora.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Fortfarande stor överbeläggning på förskolorna

Blå politik.
Vi höjer inte skatten fast kostnaderna ökar.
Det betyder att någonstans måste man spara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *