Nyheter

Fortsatt grillförbud

Nyheter Under gårdagen hävde MSB rekommendationen om grillförbud, men Länsstyrelsen i Jönköpings län står fast vid sitt tidigare beslut samtidigt som SMHI går ut med varning om höga temperaturer åtminstone fram till onsdag.

Arkivfoto

Värmen har ett stadigt grepp om länet. Det förväntas att bli mellan 26 och 31 grader fram till onsdag. Fortsatt hög brandrisk i skog och mark. Åskskurar som kommit under helgen har varit väldigt lokala och på en del platser har inget regn kommit alls.

Det utökade eldningsförbudet, som infördes av Länsstyrelsen i samråd med kommunerna den 26 juli, omfattar all eldning utomhus, inklusive grillning på egen tomt och särskilt iordningställda grillplatser. Förbudet gäller även gasolbrännare, stormkök och liknande med öppen låga.

MSB (Myndigheten för samhällskydd och beredskap) hade under gårdagen kontakt med samtliga Länsstyrelser i landet och upphävde rekommendationen om totalt grillförbud i hela landet, då regn har fallit på många håll, och bedömningen ska nu ligga på varje respektive länsstyrelse.

Länsstyrelsen i Jönköpings län har kvar sin tidigare bedömning om det totala eldningsförbud och att allmänheten respekterar förbudet. Den som bryter mot förbudet gör sig skyldig till brott och kan ställas till svars med Lagen om skydd mot olyckor. Länsstyrelsen vädjar till samtliga som arbetar i skogen att avstå från att använda skogs- och markberedningsmaskiner.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *