Nyheter

Fortsatt nej till bostad i Nåthult

Nyheter Länsstyrelsen avslog överklagandet gällande ändrad användning av fastigheten i Nåthult. Förrådet/kontoret blir således ingen bostad.

Fortsatt nej att göra om förrådet/kontoret till bostadsändamål

För åtta år sedan beviljade miljö- och byggnämnden ett bygglov gällande nybyggnad av förråd/kontor i Nåthult. I slutet av förra året inkom fastighetsägaren med en ansökan om ändrad användning av förrådet/kontoret och önskemålet var att det skulle bli en bostad. 

Miljö- och byggnämnden beslutade i januari i år att avslå ansökan med motiveringen att tillgänglighetskraven inte är uppfyllda enligt lag. Fastighetsägaren i Nåthult överklagade kommunens avslag och har i en skrivelse till länsstyrelsen ingett att han önskar att avslaget ska upphävas med anförande att ”nämnden beviljade bygglov för nybyggnad av förråd/kontor 2014 och då ställdes inga krav på tillgänglighet från nämnden. Därför får det anses att tillgängligheten redan är utredd och godkänd av nämnden. Att nämnden nu ställer krav när användningen ska ändras till bostadsändamål ställer till stora problem. Att riva ett befintligt badrum som inte uppnått sin tekniska livslängd är resursslöseri”, hävdar Tofterydsbon i sin överklagan. 

Länsstyrelsen ser på överklagan om nämnden har haft fog för sitt beslut att inte bevilja bygglov för ändrad användning. I länsstyrelsens beslut finns att läsa att:

”Övergripande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- och orienteringsförmåga finns i plan- och byggförordningen. Tillgänglighetskraven i lagen förtydligas i bland annat Boverkets byggregler. Det ska finnas minst ett hygienrum som ska vara tillgängligt och användbart för personer med nedsatt rörelseförmåga och utformas så att det lätt kan ordnas plats för medhjälpare. Av handlingarna i ärendet framgår att hygienrummet inte uppfyller kraven på tillgänglighet. När det gäller ändring av byggnader får avsett göras från kraven om det finns synnerliga skäl med hänsyn till ändringens omfattning och byggnadens förutsättningar. Det innebär att visst modifieringsutrymme finns om byggnaden ändå kan antas få godtagbara egenskaper och det är inte är möjligt att tillgodose kravet fullt ut kan höga kostnader eller påtagligt negativa konsekvenser för övriga uformningskrav, tekniska egenskapskrav eller byggnadens kulturvärde.

Enligt vår bedömning finns möjligheter att ordna tillgängligheten och användbarheten av hygienrummet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. Ändringen kommer att medföra vissa merkostnader men vi bedömer inte dessa som oskäligt höga. Några synnerliga skäl för avsteg från kraven har inte framkommit och vad fastighetsägaren har anfört medför ingen annan bedömning”, skriver länsstyrelsen i sitt beslut. 

Miljö- och byggnämnden har således haft fot för sitt beslut att inte bevilja bygglov och överklagandet ska därför avslås. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *