Nyheter

Fortsatt oenighet om bullervärdet

Nyheter Vindbruksplanens arbete har pågått i några år. Vänts tillbaka några gånger då det finns oenighet i politiken. Igår möttes även ett oenigt arbetsutskott men förhandlingen var nära att bli klar inför sittande församling under morgontimmarna.

Gert och Kenth diskuterar dB(A)

Ett stort och tungt ärende avhandlades igår under kommunstyrelsens arbetsutskott. Tidigare utkast av vindbruksplanen har alla var överens om tills 35 dB(A) dök upp. Länsstyrelsen pekade med hela handen och tillrättavisade kommunen att praxis är 40 dB(A). Kommunen ändrade tillbaka till 40 dB(A) nu har vindbruksplanen återigen varit ute samråd. I går togs planen upp igen för att nu (äntligen) klubbas igen, eller?…

– Överlever planen i kommunstyrelsen gör den säkert det i fullmäktige också. Det sorgliga i det här är att i den gamla översiktsplanen står det redan 40 dB(A) och att vi ska ha en vindbruksplan. Utom (SD) som inte vill ha någon vindkraft alls i kommunen, börjar Gert Jonsson (M) kommunstyrelsens ordförande berätta.

Oppositionsrådet Kenth Williamsson (S) håller med Gert att det har dragit ut på tiden och att sällskapet fortfarande inte nått målet med att enas om vindbruksplanen inte är bra.

– Vi vill ha 35 db (A) och vi tycker att ordet ”ska” inte ska ändras till ”bör” i texten, som är ett olyckligt ordval. Vi ser problem med att det ska vara 40 db(A) som gräns. Vi har valt människans hälsa framför ett decibelvärde, menar Kenth Williamsson (S).

– I översiktsplanen står det 40 dB(A) och varje ärende framöver blir unikt och enskilt prövat. Om vi håller oss till planen som vi satt är att vi ska också hjälpa till med att skaffa vindbruk. Men Länsstyrelsens och vindkraftbyggare säger att om det är gräns på 35 dB(A) så betyder det att det inte finns några områden kvar att bygga på. Känns lite konstigt, för när vindbruksplansskribenterna lämnade över planen stod alla fast vid sina synpunkter, säger Gert Jonsson (M) och menar på att kommunen bryter mot sina mål om man inte bygger vindkraft.

Kenth Williamsson (S) kontrar snabbt med att vi vill och ska ha ett fossilfritt samhälle, men inte ska ställa människors liv och hälsa till förfogande.

Efter några ordväxlingar vid bordet under pressinformationen på fredagsmorgonen kunde det bli en förhandling inför sittande församling.

– Kan du tänka dig det här, så kan vi mötas? undrar Gert Jonsson (M).

Votering i ärendet fick göras. Femklövern med Gert Jonsson (M), Ulf Abrahamsson (C) och Thomas Axelsson (KD) röstade för kommunledningens förslag om att skrivningen i bullernivån i vindbruksplanen ska vara 40 dB(A) och att vindbruksplanens ställningstagande ska formuleras som bör/bör inte, istället för som i tidigare förslag till plan, ska/ska inte.

– Vi röstade mot förslaget då vi anser att bullernivån ska vara 35 dB(A) samt att det ska stå ska/ska inte i vindkraftsplaner. Vi är även lämnat en reservation mot beslutet, säger Kenth Williamsson (S).

Vindbruksplanen går nu i sin helhet med 40 dB(A) och några ”bör” istället för ”ska” i texten, till kommunstyrelsen. Möjlig en enig kommunstyrelse lämnar sedan över planen till fullmäktige där beslut tas i maj månad. Innan dess blir det inga yttrande på vindbruksansökningar som inkommit angående östra kommundelarna.

– De får helt enkelt vänta på vårt yttrande. Vi måste göra vårt jobb med vindbruksplanen först. Teoretiskt har femklövern en majoritet så det här kan gå igenom fullmäktige, avslutar Gert Jonsson (M).

Reservationen från (S) finns här

Taggar

Dela


4 reaktioner på Fortsatt oenighet om bullervärdet

Det är bedrövligt att Ulf Abrahamsson som representant för Centerpartiet säger ja till 40 decibel.
Centerpartiet borde värna livsmiljön för oss som bor på landet. Eolus vind kommer att lämna över vindkraftverken till utländska investerare så fort de är färdigbyggda. Ni har tydligen missat artikeln i JP häromdagen som handlar om vilket ”helvete” grannarna till Grimsås vindkraftverk måste genomlida dygnet runt. Att inte stå fast vid 35 decibel vittnar om den okunskap som flertalet av våra kommunpolitiker har om vindkraft .Vindkraft skall byggas i de områden som är utpekade som riksintresse för vindbruk. Därför skall Vaggeryds kommun säga nej till etableringar. Det gör man på ett mycket smart sätt genom att sätta gränsen 35 decibel. Samtidigt visar man att kommuninvånarnas livsmiljö sätts i första hand.

Nej, ”tänk om” – det handlar inte om att vara smart – det handlar om att förstå det du själv skrev om ett ”helvete”. De 35 dB(A) är ett medicinskt motiverat gränsvärde – basta.

Det är djupt tragiskt om man inte har kurage nog att stå emot Länsstyrelsens påtryckningar om att höja bullergränsen från 35 dB(A) till 40 dB(A). Jag brukar jämföra med att vår diskmaskin ger 40 decibel – och hur många skulle vilja sova med det oljudet på natten, dygn efter dygn? Detta är precis som Kenth Williamsson säger ett hygienvärde, ett mått på hur måna vi är om folks hälsa. Vindkraftsbyggarna skall inte klaga, i synnerhet inte BayWa – de kommer från Bayern där lagen säger att de inte får bygga närmre bostäder än 10 gånger kraftverkens höjd. Men om vi hos oss sätter bullergränsen till 35 dB(A) blir detta ändå mycket närmre än de 10 gångerna verkens höjd. Min uppmaning till Vaggeryds kommun är att hålla kvar vid de 35 dB(A) som det stod i ursprungsversionen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *