Nyheter

Förvaltningens miss: Hundratals fick känslig information om andra

Nyheter Någonting gick rejält snett när socialförvaltningen i kommunen skulle skicka ut inkomstförfrågningar till personer med kommunala insatser. Runt 500 personer ska ha fått andras inkomstuppgifter.

Genrebild. Foto: Henrik Skoglund

Exakt vad som hänt är inte klarlagt ännu enligt socialchef Lotta Damberg. Men en uppgiftslämnare som redaktionen pratat med berättar att brevet med inkomstförfrågningen var adresserat till denne. Ett av papperen gällde också den personen. Men det andra papperet innehöll en annan persons adress, inkomstuppgifter och personnummer.

Enligt uppgifter så ska en stor mängd människor fått andra personers uppgifter hemskickade till sig och Lotta Damberg bekräftar att det rör sig om runt 500 personer. Hon berättar också att en utredning just nu pågår, men att det hela troligtvis beror på ett systemfel.

Vad gör ni för att säkerställa att det inte sker igen?
– Utredning pågår som sagt. När vi vet mer, så kommer vi ta fram åtgärder för att förebygga att det inte ska inträffa igen.

En av de drabbade personerna tycker situationen är olustig.
– Grejen är ju att någon har fått mitt papper med mina uppgifter. Det vill jag ju inte ska hamna i någon annans händer. Det känns inte bra, speciellt när man inte vet vem mina uppgifter hamnat hos.

Går det från erat håll att spåra vem som fått vems uppgifter?
– Vi jobbar på det, svarar Lotta Damberg.

Taggar

Dela


12 reaktioner på Förvaltningens miss: Hundratals fick känslig information om andra

Detta är verkligen inte ok! Tala om sekretessbrott.
Hade detta hänt exempelvis omsorgspersonal eller annan personal inom vården hade personalen fått avgå omgående.

Miljö och bygg verkar funka, en kille ringde och undrade särskilt om uppgifterna stämmer och om jag tyckte det var en okej avgift. Verkade dessutom som han hade fått en bra tjänstebeskrivning.

Ett allvarigt integritetsbrott.

Det rätta är väl att anmäla händelsen enligt Lex-Maria, ärendet är ganska närbesläktat med händelser i vårdinrättning.

Göran. Anmälan absolut men inte Lex Maria. Lex Maria är under hälso- och sjukvårdslagen när en patient riskerat att fara illa, farit illa fysiskt eller psykiskt eller avlidit på grund av fel inom hälso- och sjukvården.

Fick en annans person uppgifter men brevet var adresserat till mig. Känns verkligen inte okej! Jag var snäll och ringde personen iallafall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *