Nyheter

Frågan är om man får stanna så här

Nyheter Flera läsare undrar om renhållningsfordon och postbilar får köra och stanna som de vill.

Stopp i fel färdriktning

På morgon körde en bil från återvinningsbolaget Såm på fel sida av vägen på bland andra Storgatan och Östra Allégatan i Skillingaryd. Där stannade man för att tömma kärlen men hade parkerat på fel sida.

– Varför, det vållar ju bara irritation och problem i trafiken. De ska väl följa trafikregler och inte minst på en huvudled som Storgatan är, säger en läsare som undrar om de som kör dessa fordon har tagit körkort för man kan tydligen inte trafikreglerna.

En annan läsare undrar hur det kan vara tillåtet för Postnord att köra på trottoarer på  Östra Allégatan.

Vi har efterfrågat svar från både kommunägda Såm och Postnord. Svar har kommit från Såm:
– Vi förstår att detta har väckt reaktioner hos allmänheten. På rak arm har vi svårt att uttala oss om varför den enskilde chauffören har valt att göra detta. En orsak kan vara för att undvika utstigning i trafiken, men självklart ska hög trafiksäkerhet prioriteras och trafikregler följas.  Vi ska kontakta vår entreprenör som ansvarar för chaufförerna, om att detta är olämpligt. Det uppger Camilla Almquist vid Såm, som är är en förkortning för samverkan, återvinning och miljö.

OBS! Vi tar inte in kommentarer som uppmanar förare av vilket slag det än är att bryta mot lagen.

 

I motsatt färdriktning

Taggar

Dela


24 reaktioner på Frågan är om man får stanna så här

Hej alla läsare.
Jag som representant från MJ Åkeri som sköter renhållningen försvarar inte att vi kör på fel sida. Men men det gäller att vi alla hjälps åt i trafiken och ge varann plats. För vår egna säkerhet måste vi stå så här på många ställen om vi vill komma hem levande. Ni är varmt välkomna att åka med en dag för att se vår verklighet.

Att stå på en trång väg, där mötande inte har mer än 50 centimeter i avstånd och som kör i 50 förbi är inte mysigt. Många gånger står man på fel sida för ens egna säkerhet, för vi vill också komma hem. Däremot försvarar jag inte körning på fel sida. Men lagen är inte heller lika för alla – vi har dispanser för mycket. Men det låter som att ni nitiska borde gå en dag eller fem i sopgubbens varma stålhättor.

Lars Jönsson, du bryter mot lagen. Se till att följa den. Ser jag sopbilar i fel färdriktning oavsett om de kör eller parkerar så blir det foto inskickat till redaktionen och anmälan till polisen eller Såm.

Jag kör för ett annat företag i södra Sverige och stöttar inte att man kör mot färdriktningen men att blanda in parkerar när sopbilarna tömmer kärl bevisar ju hur viktig frågan är för dig.

Det stinker paragrafryttare här.
Jag är själv i branschen och jag säger samma som Lars.
Vi kör emellanåt på fel sida för att skydda oss.
Du skiter oss i ansiktet när du skriver så!
Vill du ha dina sopor hämtade eller vill du bli ovän med oss?

Mycket riktigt står vi sopåkare mot trafiken ibland för vår egen säkerhet. Att däremot köra i fel körriktning verkar fel, men oavsett vilket håll sopbilen står på så är den lika lång att köra förbi. Företaget jag kör för har fått två sopbilar påkörda när de stod rätt, som väl var stod ingen bakom just då, så för min del är det självklart att ha bilen som buffert.

Det är klart att man inte får det. Lagen är lika för alla. Så skärpning ni yrkesschaufförer. Ni borde föregå med gott exempel.

Jag mötte den där sopbilen men på Storgatan i Skillingaryd. Den killen som körde får vara glad att han inte blev bötfälld. Vad tänkte han med när han körde hela tiden på fel sida av vägen? Hoppas åkeriet tar tag i detta

Branschen går sakta men säkert från manuell hämtning mot maskinell hämtning och ingen vill tillbaka till tiden där en sopgubbes kropp var utsliten vid 30-strecket. I min kommun hade vi viktbaserad sopor, bilen som hämtade hade en lyftarm som tog sopkärlet och tömde det. Chauffören behövde inte springa ur bilen vid varje tunna.
Men, så slås vår sophämtning ihop med en större kommun. Där var det inget maskinellt. Så nu har vi återgått till den gamla tidens sophämtning med en stackare som ska ut ur bilen för varje kärl, vilket också har gjort sophämtningen dyrare.

Varje kärl kan väga från 50 kilo upp till 200 kilo sopor.
Sopgubbar räknar varje steg för att slita mindre på kroppen. Detta är nånting som man inte förstår om man inte känner branscher.

Nej nej kom inte med förslaget att ändra lastbilarna. Detta blev konsekvensen när vi bytte till fastighetsnära insamling för att efter två månader var de tvungna att köpa in lastbilar och höja avgiften. Och kommunens representanter bockade och bugade för det är ju bara skattepengar…

Götaströmsbon skrev så då får jag med närliggande namn bara kommentera: Bra skrivit.
Sedan du som hyllar dem, det har väl inte med detta att göra. De ska följa trafikreglerna. Det är bara polis och utryckningsfordon som när så krävs får köra på fel sida av vägen. Bra av redaktionen att ta upp detta så nu hoppas vi slippa lagbrytare

Det är väl samma ratthållare som envisas med att köra mot enkelriktat på Boarpsvägen Vaggeryd varannan måndagmorgon och tvinga upp personbilarna som kör i rätt riktning på cykelbanan. Borde inte ta många minuter extra att vända på skutan och köra rätt riktning. Men chaufförerna kanske kör på beting och får gå hem när dagens körning är avklarad, därav stressen och genvägarna

Tack Skillingaryd.nu för att ni agerade när jag ringde. Rätt ska vara rätt och nu slipper vi kanske detta

Bara för att en del gör fel på andra saker så ska det vara rätt. Bra artikel och tack för att renhållningbolaget påpekar detta för åkeriet

Jag tycker att det är bra att allmänheten uppmärksammar saker som sticker ut i vårt samhälle.

Och frågan är varför reklamutdelaren kör på vänster sida? Han behöver aldrig stiga ur bilen utan öppnat bara sidoruta och lämnar i brevlådan. I Vaggeryd kör han konsekvent på vänster sida.

De ställer sig likadant utmed gamla E4 i Vaggeryd på morgnarna när det år som mest ungar på väg till skolan. Om säkerheten är ett problem får de skaffa bilar med ratten ”på fel sida” Att åka runt i samhället med blinkande gula lampor kan inte förlåta allt.

De gör sitt jobb och måste tänka på sin trygghet. Vi måste lära oss att ta hänsyn till varandra och inte klaga på allt. Är vi så perfekta själva? Gör vi alltid rätt, till exempel blinkar, parkerar rätt vid Hemköp eller ICA i Vaggeryd

Detta gör chauffören av ren självbevarelsedrift! Risken med att köra på rätt sida av vägen, gör att chauffören står med ryggen mot trafiken! Kommer det då en bilist som av olika anledningar inte är vaken och talar, så blir du ihjälkörd! Problemet för bilisten som reagerar, har jag ingen förståelse för! På vilket sätt försvåras din körupplevelse av att renhållningsfordonet står vänt mot dig, istället för tvärtom?

Om det här företaget hade haft samma säkerhetstänk som de har i Jönköping så hade de haft högerstyrda bilar vilket för övrigt den förre entreprenören här hade.

Hylla våra renhållningsarbetare istället för att klaga på på dem. De är fantastiska!

De kan bli påkörda när de tömmer kärlen. Det kommer många bilar per dag och det räcker att en är ouppmärksam.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *