Nyheter

Från Bufab Lann till Ekets Uppåkra

Nyheter För knappt två år sedan lämnade Värnamobon Niclas Mårtensson vd-jobbet för Bufabs dotterbolag Bufab Lann, i Värnamo. Han blev i stället vd och koncernchef för Ekets Uppåkra i skånska Eket och Skillingaryd.

En helt ny miljö, storinvestering pågår.

Den 26 oktober fyller Niclas 50 och då har det nästan på dagen gått två år sedan har tillträdde det nya jobbet.

Niclas Mårtensson är vd på företaget med fabrik i Eket och Skillingaryd

Från och med den 1 november 2019 är Niclas Mårtensson ny vd för koncernen. Ett uppdrag som han tog sig an efter många år på Bufab Lann som han närmast var uppvuxen i. Han började där som arbetare på loven 1987 (då Brödena Lann Metallfabrik) och blev så småningom vd.

• Släkten på Uppåkra
Att det blev Ekets Uppåkra som lyckades locka över honom var kanske inte så konstigt. På Uppåkra i Skillingaryd har hans svärfar Sven-Olof Sandberg jobbat i många år. Därtill har Niclas hustru Anna sommarjobbat där, Annas bror Mats har även han jobbat på Uppåkra. På bolaget finns sedan många år också Annas bror Klas.
– Nej, jag tror snarare att kopplingarna till bolaget var negativt när jag värderade erbjudandet. Men efter flera samtal med ägarna och de möjligheter jag såg i koncernen och dess medarbetare så bestämde jag mig för att ta chansen.

– Kanske var det en tidig 50-årskris att jag efter så många år bytte företag, säger Niclas medan han visar runt i Skillingarydsfabriken där det finns kring 220 anställda mot kring 125 i Eket.

Fotnot: Läs mer om företagen här: https://eketsuppakra.se/sv/om-oss/

Den 1 november 2019 var första arbetsdagen i det nya företaget, efter fyra månader slog coronan till. Det fanns ingen annan utväg än att både permittera de flesta av personalen samt varsla och omorganisera.

Niclas såg ändå framåt och i dag har koncernen fler anställda än för ett år sedan. Man investerar kraftigt och ligger minst sagt i framkant. Både i Skillingaryd och i Eket söker man nya medarbetare. Koncernen utvecklas hela tiden. I Skillingaryd omsätter man 380 miljoner, i Eket 160.

• Sportintresset
Niclas är uppgiftsorienterad och tävlingsinriktad.
– Det är lite som med golf, att spela smart, säger han om jobbet.
Golf är en av idrotterna i livet. Som ung spelade han fotboll i Värnamo Södra, men framför allt är han engagerad inom bowlingen i Värnamo. Han har varit delägare i Bowlingmagasinet och bowlar sedan många år för Forsheda BK.

Idrotten är en del av livet, men kanske inte lika viktigt som förr.
– Man blir lätt blasé på elitidrotten, inflikar han.
Däremot är intresset för jobbet på topp. Det är utvecklande och en utmaning att få de två företagen att mer och mer smälta samman. Det återstår en del organisatoriskt men det går hela tiden framåt.
Eket ligger strax intill E4:an i Örkelljunga kommun.
Det är 18 mil fabrikerna emellan och Niclas delar sin arbetstid mellan orterna.

Robert Lagerqvist är en av de duktiga medarbetarna på Uppåkra och Niclas Mårtensson berättar gärna om personalen och om de investeringar som hela tiden görs.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *