Nyheter

Från Gräshult till Israel via mixerbordet

Nyheter 18-årige Oskar Johansson fick följa med som ljudtekniker på missionsbåten Elida.

Oskar vid sitt mixerbord

När vi kommer till Oskar Johanssons hem i Gräshult sprakar det i öppna spisen i det mysiga 1800-tals huset. På bordet står, något för reportern, lite ovanligt men Oskar styr och ändrar knapparna med lätt hand. Via mixerbordet fick han följa med missionsbåten Elida till Israel i oktober månad.

– Musiken har alltid funnits här, vi har alltid haft gitarr och piano här hemma, så musiken har varit helt självklar för mig, börjar Oskar berätta när vi slår oss ned bredvid datorn och det stora mixerbordet.

Båten Elida, som numera är femte i ordningen, seglar vanligtvis som missionsbåt inom svenska kuster men även utomlands sedan vintern 2006.

– Ett femtontal musikanter spelar från båten, kyrkor och torg och vi har tre turnéer om året, en i Sverige, en på Kanarieöarna och en i Spanien. Det var i somras jag fick frågan om jag ville följa med ner till Israel som en av två ljudtekniker. Jag flög ner till Cypern och seglade med båten därifrån till Israel, som var en etapp på ett dygn ungefär, berättar Oskar som till vardags går på läser på musikestetlinjen vid Kungsgymnasiet i Jönköping.

Jerusalem och Döda Havet

– Vi seglade till Herzliya som är en av kuststaderna i Israel, där vi gjorde ett flertal spelningar. Förutom spelningarna hann vi även med guidade turer och alla var väldigt vänliga mot oss. Det är blandade åldrar på båten och vi blev som en stor familj med mycket bra gemenskap. Det gick bra att sova i båten också som har ett 35-tal kojplatser. Vi besökte Jerusalem, hade en heldag i öknen med jeep, vi åkte ner till Döda Havet och Jordanfloden där Jesus döptes, vi besökte universitetet i Haifa där 15 000 studenter går. Men det var varmt, minst 40 grader, berättar Oskar.

På båten under spelningarna finns två högtalare för sångarna samt en stor som hängs upp i masten. Att tekniken måste fungera, även utomhus, är en självklarhet för Oskar. Men han behövde inte ha med sig sitt egna mixerbord, utan det fanns ett stationärt på båten, så han behövde bara packa lite kringutrustning innan resan bar av. Att sprida evangeliet med musiken är grunden för missionsbåten Elida, då det från grunden 1963 kom för lite folk till kyrkan så kyrkan fick komma till folket var tanken från början och nu har växt till en stor konsert till havs.

– Roligaste med resan var att träffa alla människor genom musiken. Vi gör det ideellt och Elida 5 är Skandinaviens största segelbåt. Nästa resa till Israel är 2020 och jag hoppas att jag får följa med även då. Det var en fantastisk resa och upplevelse. På sjön är en speciell miljö, då vatten och el inte riktigt hör ihop och det är svårt att göra ljud då man inte kan använda flera högtalare på samma sätt som i en lokal, det kan handla om att vi seglar förbi en klippvägg och har man då flera högtalare så kommer inte tiden att stämma då ljudet når dina öron, säger Oskar med ett stort leende.

Missionsbåten Elida har även Sveriges kust att spela för och ibland, berättar Oskar, är det längre spelningar och ibland kortare och där Elida även medverkar i gudstjänster på fastlandet.

Nio månader på helikopterbas

– När vi spelar hemma runt Sveriges skärgårdar är det en härlig känsla att folk kommer ut på sina verandor och vinkar åt oss. Vi lägger till vid Almedalsveckan på Gotland. Annars utgår Elida från Eriksbergs pir i Göteborg och det är musiker från hela landet som är med på båten, menar Oskar som även gillar att spela bas.

Om fem år hoppas Oskar, som även har en ljudfirma vid sidan om skolarbetet, att han jobbar med det han utbildar sig till. Men först väntar något annat…

– Jag tar studenten i sommar. I höst blir det inkvartering på helikopterbasen i Linköping i nio månader. Efter det hoppas jag att få följa med Elida till Israel igen hösten 2020, avslutar Oskar.

Vid sitt mixerbord kan Oskar sköta 48 mickar och syftet med bordet, som han haft i ett års tid, är att få till så att instrumenten hörs i en jämn balans. Han menar att det är lättare att jobba med bra musiker, då kanske det bara behövs ett soundcheck och att man som en bra musiker har det i sin personlighet.

Fotnot; Via Elidas hemsida kan läsas; ”Elida är bland många känd som ”den seglande kyrkan” eftersom syftet och målet är att på olika sätt göra Jesus Kristus känd bland människor och Elidas medel är just segelfartyget Elida. Arbetet har från allra första början byggt på personliga upplevelser och erfarenheter av Jesus och Elidas önskan är att vara en mötesplats, där alla människor är välkomna att smaka på, lära känna och se vem han är”.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *