Nyheter

Franska Fenix-gäster filmstjärnor för en kväll

Franska Fenix-gäster filmstjärnor för en kväll

Nyheter I veckan har 23 elever från Fenix-gymnasiets vänskola i Troyes i Frankrike gästat Vaggeryds kommun.

De har fått dela en exklusiv upplevelse som de nog inte kommer att glömma i brådrasket.
Ungdomarna från Troyes fick nämligen agera statsiter i Tidsbrons filmatisering av slaget vid Getaryggen år 1567 med Mattias Bokinge som regissör.
Regissören själv redogjorde tillsammans med Elin Ljungqvist för den historiska bakgrunden till filminspelningen innan kameran rullade. De skedde i tallskogen vid Hjortsjöns strand i veckan , alltså inte på ort och ställe vid Getaryggen. Det strålande vädret förstärkte naturligtvis upplevelsen.
– Jag fick klä ut mig till bonde, det var häftigt, berättade en de franska ungdomarna.
Utan tvekan hade de stort utbyte av den anknytning till historia som präglade besöket i Vaggeryds kommun.  Besök gjordes nämligen också vid Miliseum och Lillemo. Markku Engström var ciceron på den resan genom århundradena som förstärktes med hjälp av olika klädesplagg ur Miliseums garderober likväl som privata.
Filminspelningen i Vaggeryd kombinerades med en svensk långt mindre exklusiv aktivitet nämligen korvgrillning på stranden. Dessutom fick eleverna en inblick hur vi i vårt land bakar bullar och småkakor. Här svarade Raymond Pettersson för introduktionen.

Naturen och miljön gjorde också starka intryck på de frnaska Fenix-gästerna, liksom kulturutbytet med värdfamiljerna.
Under veckan har eleverna nämligen bott i värdfamiljer i linje med traditionen som skapades 2002 när kontakt knöts med skolan Chrestien de Troyes  i Champagne-distriktet i norra  Frankrike.
Sedan ess har de två skolorna haft regelbundna elevutbyten. I oktober reser en grupp elever till Troyes för svarsbesök.
Det finns ytterligare ett band som förenar de de två skolorna och det är idrotten. När skillingarydsbördige fotbollsspelaren  Michael Svensson inledde sin karriär som utlandsproffs tjänade han sina sporrar i Troyes som då spelade i högsta franska ligan.
Där startade den utveckling som gjorde ”Pillo” till svensk landslagsman.
Eleverna från Troyes drog vidare i dag vidare till Stockholm där besök kommer att göras i riksdagen och de kända museerna med Vasa-museet i spetsen.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *