Nyheter

Freyschuss (L): Vargen riskerar kollaps av älgstammen

Nyheter I dag är det sjätte avsnittet ur ”Kvartalskollen” med våra politiker i kommunfullmäktige. Första kvartalet gäller Natomedlemskap, viktigaste frågan i EU-valet, framtidens energikällor och vargrevir…   

Världen:
Natointräde, din kommentar?
– Äntligen! Liberalerna har kämpat för ett Natointräde i 30 års tid så det är enligt mig verkligen på tiden. Sen hade man ju så klart hoppats att det inte hade behövts alls men med den säkerhetssituationen som idag råder så är ett medlemskap i Nato den bästa garanten för ett fritt Sverige.

Europa:
Vilken/vilka frågor tycker du är viktigaste i EU-valet?
– Fortsatt stöd till Ukraina och utbyggnaden av inhemsk försvarsindustri.

Nationellt:
Vilken/vilka energikällor har Sverige om 10 år?
– Förhoppningsvis en bra mix av befintliga energislag men att Sverige också är på god väg med utbyggnaden av kärnkraft, inte minst med SMR (små modulära reaktorer).

Kommunen:
Vargreviret Mossjön har etablerat sig, vad tycker du om det?
– Vargen är en naturlig del i Sveriges fauna men ökningen av varg har senaste åren varit högst problematisk, främst då Naturvårdsverket verkar ha stora problem med att införliva riksdagens beslut om 170-270 vargar i Sverige. Som jägare anser jag det också olyckligt att det etableras fler och fler vargrevir i tätbebyggda områden i södra Sverige där förhållandena för vargarna är långt ifrån optimala. Ser vi på till exempel älgstammen så har den minskat senaste åren främst på grund av hårda krav på avskjutningen från markägarna samt ogynnsamma väderförhållanden. Att även addera varg till den ekvationen riskerar att få älgstammen att kollapsa, summerar Jonathan Freyschuss (L) ersättare i kommunfullmäktige. 

Jonathan Freyschuss (L)

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *