Nyheter

”Fri tid” inom hemtjänsten ej möjlig i nuläget

Nyheter Kenth Williamsson (S) lämnade in en motion om att använda hemtjänstens resurserna mer effektivt och att inte biståndshandläggaren ska bestämma hur lång tid hjälpen tar hos brukaren. Socialnämnden har nu besvarat motionen.Texten uppdaterad

Arkivfoto

Enligt motionen, som hänvisas till hemtjänstens arbete i Västervik, bestämmer personalen själv hur lång tid de ska vara hos de äldre. Modellen ”Fri tid” har gjort att resurserna har använts mer effektivt.

– Brukarna har blivit mer nöjda och personalen är mindre stressad, samtidigt som kostnaden för hemtjänsten inte har ökat. Denna modell gör att personalen inte upplever arbetssituationen som stressig och de får mer andrum under arbetsdagen. Vi i (S) anser att, så långt det är möjligt, att låta hemtjänstpersonalen, som arbetar närmast brukaren, bestämma hur lång tid insatserna, såsom daglig omsorg, hjälp med dusch, städ och andra serviceinsatser, tar i stället för att biståndshandläggaren beräknar antalet minuter. Vi föreslår att det ska göras en utredning ur vår kommuns förutsättningar, där den fackliga organisationen ska delta i utredningen och att det här ”pilotprojektet” kan genomföras inom lämpligt geografiskt område inom hemtjänsten, menar Kenth Williamsson (S) som lämnade in motionen till kommunfullmäktige.

I socialförvaltningens tjänsteskrivelse finns att läsa:

”I dag utgår vi från beviljad tid och saknar digitala lösningar i dagsläget för att övergå till utförd tid. Vi kommer fortsättningsvis att utgå från rambeslut, när hemtjänst beviljas, vilket gör att brukaren då i möjligaste mån kan bestämma vad som ska utföras och fördela timmarna över en längre period”.

– Förslaget som lämnas i motionen är hur det tillämpas i Västervik och de hanterar tiden på annat sätt, där personalen registrerar brukarens tid. Vi har inte den möjligheten idag. Men vi skulle kunna göra på ett liknande sätt när vi tar ett rambeslut och man sitter ner tillsammans. Det skulle ge en större frihet för brukaren och hemtjänstpersonalen om dessa fördelar tiden. Men vi har ingen möjlighet att göra på samma vis som Västervik hanterar frågan, säger Lotta Damberg, socialchef.

– Vi avslår motionen, säger Ann-Katrin Löfstedt (M), ordförande i socialnämnden och vice ordförande Thomas Strand (S) kommenterar ”Vi gör det med tanke på att man inte kan genomföra det så som motionen är skriven. Vi har ingen möjlighet att göra det på samma sätt vilket innebär att personalen ska registrera varje uppgift den genomför i så kallade instegsregistreringssystem, enligt modellen i Västervik”.

– Det vi i socialnämnden diskuterar är att utgå från ett rambeslut mellan brukaren och socialtjänsten. Vi har inte fattat beslut om detta på grund av att det är kopplat till vårt nya verksamhetssystem, som ska vara igång 2022, menar Ann-Katrin Löfstedt (M) ordförande i socialnämnden.

Utifrån dessa förutsättningar är socialnämnden enig i sitt beslut att avslå (S)-motionen.

”.

Taggar

Dela


9 reaktioner på ”Fri tid” inom hemtjänsten ej möjlig i nuläget

jag körde en tur på kvällen efter lunch där jag besbestämmde mig för att ta tid på min cykeltid, över 50 minuter längre än vad som var planerat i cykeltid tog det och då cyklade jag väldigt snabbt på elcykel och jag skulle inte anse det som en säker och laglig körning, jag är inte seg på att cykla jag tränar mycket styrketräning och cyklat mountainbike i flera år.

medicinbesök på 2 minuter där man ska ta sig in sen klä sig regelrätt med visir och allt sen dela medicin, signera och hoppas att allt stämmer så man inte behöver kontakt sköterska för att det fattas något, sen så sitter det en ensam man där och pratar om hur dåligt han mår att han är så ensam och nedstämd, men jag måste dra jag ska cykla fem minuter bort på 1 minut och jag ligger 10 minuter efter.

Jag jobbar inom hemtjänst sedan 6-7år
Hör de som jobbat längre säger att det blivit sämre undsedan ca 12 år..men det har även ytterligare försämrats under mina år i hmtj.

Nej det är inte ok vilken oerhörd stress vi har..
Ej passad tid handlar inte om 5-8min. Det handlar om 1minut..
Jag som cyklar på södermalm tar livsfarliga chanser/risker i trafiken för att hinna till nästa kund..
Ibland sliter stressen sönder en när man svettig ska få på stödstrumpor efter dusch..
Man undrar om man jobbar för kunden eller är det egentligen regionen som bara ska ha som en gapande gökunge!
Botten är nu nådd inom hemtj.

Vi som jobbar och våra kunder ser fram emot en mer human syn på oss alla!

Människor far illa av stress..både som kund och personal !

Kommunerna vill ha totalkontroll,så de bla. kan minska insattstiderna hur de vill.Trycka ihop rundorna när de inte får in personal vid sjukdom och dylikt.De skiter fullständigt i hur stressigt det blir för båda personalen och brukarna. Så sorgligt.😟

Jobbar i hemtjänsten nu i 22 år och anställd i 29 år. Jag har aldrig varit med om maken vilket tidsjagande det har blivit sedann omändringarna för 12 år sedan: Många sjukskrivningar, alltid fattas personal. Så fri tid vore en lösning.

Tänk om de kunde tänka nån gång hur glada brukarna kunde bli, om personalen kunde sitta ner en liten stund och ta en kopp kaffe tillsammans. Det slösas så mycket pengar på annat,ingen mening och räkna upp allt som man inte behövde lägga pengar på, men den gamla ska inte ha nåt.

Tänk utanför lådan någon gång. Allt är inte vinst för kommunen. Säger som Lotta Damberg sa: Negativ uppmärksamhet gör att vi får färre sökande till jobben? Hon har helt rätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *