Debatt

Frida vill se åtgärder för integration

Frida vill se åtgärder för integration

Debatt Frida Boklund från Företagarna debatterar åtgärder för att förenkla integrationen.

Småföretagen är integrationsmotorn Sverige behöver

Sverige står inför en stor möjlighet. Aldrig förr har så många människor kommit till vårt land och det i en tid när företag och inte minst välfärdssektorn skriker efter arbetskraft. Naturligtvis är det också en utmaning och politiker på alla nivåer bör göra sitt yttersta för att hjälpa dem som kommer att finna sin plats i det svenska samhället. Framför allt behövs det enklare vägar till jobb och egenförsörjning.

Vi småföretagare står beredda att hjälpa till. Vi lever och verkar ute i kommunerna, skapar arbetstillfällen, skattekronor och innovationer. Inte minst som Sveriges främsta jobbskapare har vi en nyckelroll i integrationen. Men för att vi ska kunna göra vår del, måste politikerna skapa rätt förutsättningar för oss. Här är fem förslag på hur vi kan förenkla integrationen.

1. Höj RUT-taket. Inom RUT ryms en mängd viktiga jobb som gjort att många nyanlända kunnat få ett arbete och egen lön. En övervägande majoritet av dem som jobbar i RUT-sektor var arbetslösa när de anställdes. Nu sänker regeringen istället RUT-taket. Fler tjänster föreslås visserligen bli RUT-tjänster, vilket är positivt. Men med sänkningen av taket kommer kunderna inte kunna köpa lika mycket tjänster som tidigare, vilket förhindrar att fler jobb skapas.

2. Praktikplatser. Många av Företagarnas medlemsföretag står redo att erbjuda praktikplatser till asylsökande. Praktikplatsen skapar en meningsfull sysselsättning under tiden som asylsökande väntar på besked från Migrationsverket och förkortar steget in på arbetsmarknaden. Nu behövs bara Migrationsverkets klartecken för att komma igång.

3. Låt företagen hjälpa till med validering. Valideringen av en invandrares utbildning eller yrkeskunskap tar idag alldeles för lång tid. Om en person kan jobbet – låt dem få arbeta. Vi vill därför se ett system där yrkesfolk validerar. För att snabba på processen kan praktikplatsen bli en del i valideringsarbetet.

4. Övningsföretag. Företagarna har ett projekt för de invandrare som är entreprenörer och har drivit företag i sina hemländer. I projektet får de stöd av en mentor som är medlem i Företagarna och har som uppgift att hjälpa den nya företagaren att orientera sig i svenska regelverk.

5. Förbättra matchningen. Företagarna har i samarbete med Arbetsförmedlingen tagit fram ett arbetssätt, Jobbsökarna, där Arbetsförmedlingen utgår från småföretagens kompetensbehov för att hjälpa arbetssökande in på arbetsmarknaden. De asylsökande måste ingå i detta arbete och deras kompetens måste ingå när arbetsförmedlaren letar efter lämplig arbetskraft.

Menar regeringen allvar med att integrationen ska bli bättre måste de också visa att de tror på småföretagen och deras jobbskapande kraft. Företagarna och våra 70 000 anslutna företagare står redo att hjälpa till att bygga ett ännu starkare Sverige.

Frida Boklund, regionchef Företagarna Jönköpings län

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *