Nyheter

Frihet, äldreomsorg och migration

Nyheter Inledningsanförande från partierna vid kvällens allmänpolitiska debatt från våra fullmäktigeledamöter finns här

Kommunfullmäktige sammanträder i Vaggeryd

Liberalerna var först ut vid kvällens allmänpolitiska debatt.
– Liberalism är frihet, oavsett ålder eller förmåga, ska du få bestämma själv. Med den friheten följer också ett ansvar, säger Ewa Magnusson (L) och fortsätter med några nationella inlägg.

– Vi är representanter för vår kommun och vi ska vara lyhörda för vad våra invånare vill, avslutar Ewa Magnusson (L).

Kristdemokraterna, Thomas Axelsson, är andra talare framför fullmäktigeledamöterna.
– Vård och omsorg är viktiga för oss. Vi går till val om att vi ska prioritera äldreomsorg. Här i kommunen har vi en bra äldreomsorg, om vi jämför oss med andra kommuner. Dessutom har vi en ekonomi i balans. Vi bygger nu ett nytt äldreboende i Skillingaryd, vilket vi är stolta över. Värdighet har ingen åldersgräns. Äldre ska få plats på ett boende. De som vill och har hälsan i behåll ska självklart få bo kvar hemma. Har man behov av omsorg och behöver trygghet ska man få plats vid ett äldreboende. Statistiken är medianåldern på ett boende 89 år, jämfört med landets 82 år. Vi har därför skjutit till medel för att fler ska få ett särskilt boende. Vi vill också att kommunen ska erbjuda privata alternativ. Friheten, är också, som vi hörde från (L) är också viktigt, säger Thomas Axelsson (KD).

Miljöpartiet Stig-Göran Huiltsbo;
– Vid tidigare debatt i februari lyfte jag fram att ett arbete eller meningsfull sysselsättning är migration. Vi ska fortsätta verka för en social välfärd. Nu märker vi att det brådska, nu när varsel börja läggas och kommunen måste förbereda sig för social oro för de som blir drabbade. Det gäller att kommunen själva är med på banan som aktiv och stark aktör. Mötesplatsen för de som har utanförskap, rädda sociala företag. Jag vill uppmana kommunstyrelsen att ta särskilt ta tag i den här frågan om högre arbetslöshet och social oro.

Socialdemokraterna:
– Att hantera utmaningen och stärka välfärden men medel anvisas också till fler anställda hos äldrevården och skolan, säger Kenth Williamsson och fortsätter med nationella inlägg.

– Hyresintäkter togs bort med den borgerliga regeringen, vilket drabbat även Vsbo. Vi (S) vill ha ett rättvisare samhälle, avslutar Kenth Williamsson.

Moderaterna;
– Vi satte i våras övergripande mål. Vi ville ha tillväxt och hållbarhet. Det här arbetet jobbar vi med i höst och vi ska ha med det i vårt översiktsplansarbete, säger Gert Jonsson (M).

– Vi ligger bra till och det handlar om inkluderande kommuner. Vi var på 9:e plats när det gäller stadsnära kommuner. Vi ligger bra till när det gäller ekonomiskt situation, tillgångar och vi ser i mätningen att vi har högt ekonomiskt betyg. Få anmälda våldsbrott. Vi har högt valdeltagande. Som man sår får man skörda. Därför är det viktigt att sätta igång det här strategiska området, avslutar Gert Jonsson (M).

Empartiet;
– Jag kommer att hålla mig mer konkret. Vi har inget riksdagsparti så jag kommer att hålla mig på kommunal nivå. Vem styr i politiken? För sju år sedan beslutade man att synliggöra Lagan. Varför kommer det inte i ordning, vem styr? Korsningen vid Storgatan, vad händer, vad kostar det? Stägningen av demensavdelningen, finns det någon budget till renovering eller är det ett samband med Mejeriet? Neddragningen på nattpatrullen. 9 personer har slutat i och med det här nya beslutet, vad gör man åt det? Besparningarna ska göras på tjänstemannanivå, varför åker budgetberedningen på möten? Maten via Stockholm till hemtjänsten, vi har inte undersökt att laga maten på plats, säger Lennart Karlsson.

Centerpartiet;
– Det var en ganska intressant inledning. Lyssnade på Kenth, vi ska prata kommunpolitik, men du pratar om vad som händer på nationell nivå, är det därför det är så tyst på oppositionens bänk här i kommunen? Jag tänker på alla de hemvändare som sökte sig till Waggerydsdagen. Där får man faktiskt reda på hur det står till med Vaggeryds kommun idag. Vad är det man tycker är bra och vad är det som är dåligt. Idag är vi experter på att byråkratisera allting för att sedan få fram ett program. Vad är politiken i det här, vi är faktiskt invånarnas förlängda arm. Vi måste tillbaka till själen i kommunen. Vad är driften? Vad vill vi med vår äldrevård. Vi vill stärka valfriheten och vår skola. Någonstans hamnar vi – ska vi bygga eller inte, säger Ulf Abrahamsson (C).

Sverigedemokraterna;
– Våra idrottsplatser är inte i toppskick utan behöver investeringar. Vi ska faktiskt styra den här kommunen. Vi förordnar en liten skattehöjning som egentligen, vi tycker, är den bästa möjligheten. Budgeten ska vara klar innan sommaren. Vi hade ett förslag klart, men det kom inget annat förslag som var klart. Skattehöjningen var beräknad att gå till de besparningarna som nu är gjorda. Vi kommer att lägga ett förslag till investeringsbudget, säger Jan-Olof Svedberg (SD).

Fotnot; Mer debatt publiceras imorgon

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *