Nyheter

Friska vindar när Eolus informerade

Nyheter Det var friska vindar, i alla fall utomhus, när vindkraftbolaget Eolus bjöd in allmänheten till stiftsgården Tallnäs. – Vi behöver ström, säger Tofterydsbon

  [1/11]

  [2/11]

  [3/11]

Information i text..   [4/11]

...och bild  [5/11]

Hur byggnationen går till  [6/11]

  [7/11]

  [8/11]

Ordförande i LRF Roger Andersson och Eva Emmelin som är projektkommunikatör på Eolus  [9/11]

  [10/11]

  [11/11]

Markförberedelser har redan börjat. Skogen avverkad och den fyra kilometer långa vägen upp till nordligaste verket ska vara klar inom några veckor. Ett 30-tal intressenter kom till informationskvällen på Tallnäs där Eolus fanns på plats och svarade på frågor.

Fyra verk, 200 meter höga, som ska ge 70 Gwh/år, vilket motsvarar hushållsel för 14 000 bostäder. Det har tagit en tid att projektera, vilket inte är helt ovanligt, enligt Eolus representanter. 

Hur utser man ett bra vindkraftsområde?
– Vindmaster sätts på ett stycke mark där vi mäter ut datan, säger Abdullah Younsi som egentligen inte är expert på vind utan på vägar/fundament och jobbar som byggplatskontrollant för detsamma och fortsätter: 

– Vägen, som nu är påbörjad, är fyra kilometer och ska serva alla fyra verken. Vingarna är cirka 80 meter och transporten behöver plats så vi har tagit till lite extra mark intill vägen. Vägen upp till verken ska vara klar om några veckor och i sommar påbörjas arbetet med fundamenten. Vi kommer inte att köra så mycket kross till vägen utan vi återanvänder materialet som vi får när vi bygger vägen. 

– Inget kraftslag vi behöver. Vi behöver ström när det är riktigt kallt och då levererar inte dessa, säger en närboende. Strax efter säger hans granne:
– Vi behöver ström. 

Eolus projekterar och bygger. Vad händer sedan?
– Vi bygger parken och sedan säljer vi. Man gör kalkyler på vad det tar att räkna tillbaka kostnaden.  Hade du ställt frågan för 6 år sedan så hade vi kanske sagt 30 år. Nu är det svårare att säga. Det beror på elpris och elavtal i relation till investering, berättar Prince Jeddi för en närboende. 

Eva Emmelin, porjektkommunikatör vid Eolus berättar:
– När vi ansökte om parken 2014 omfattades projektet av 13 verk. 2017 kom försvaret med åsikter och motsatte sig nio verk och gav tillstånd till fyra. Det tar oftast lång tid, tio år är inget omöjligt med tanke på överklagandeprocessen. När tillståndet vunnit laga kraft så är det ett år av förberedelser innan man kan sätta upp verken. Vi har en affärsidé där vi bygger och projekterar förnybar energi. Det är en omfattande utredning och inventering innan byggstart. Elen som kommer produceras kommer stärka upp nätet här i området först och främst. 

Pengar till bygden… 

Lokala bidrag görs med arrendeavgift, ersättning till närboende och bygdepeng. Den sistnämnda kan sökas av föreningar och organisationer inom ett visst avstånd från parken. 

– Vad pengarna går till beror på vad som behövs i bygden. I andra projekt har vi till exempel en hembygdsgård som byggt ut altan, en förening som byggt en boulebana, en annan en handikapptoalett intill en fiskebrygga. Man gör det i avtalet med markägaren att si och så mycket kommer att avsättas till bygden. Det hanteras genom att man söker till en specifik insatser eller projekt. Bygdepengen, som är 40 000 kronor per verk, kan sökas varje år. Från år 11 så dubblas bygdepengen, berättar Eva Emmelin. 

Ersättning till närboende gäller de bostäder inom 1 500 meter från ett av verken erbjuds en ersättning. Totalt rör det sig om cirka en miljon kronor som fördelas till ungefär 20 fastighetsägare. Markägaren inom vindkraftsparken får ersättning i form av arrendeersättning. 

Eolus informerade bland annat besökarna om;
”Tornen levereras i fyra delar. Vingarna kommer i ett stycke. Försäljning av parken görs under byggtiden. Eolus lämnar inte utan behåller driften av parken. Eolus har byggt över 750 verk, driftar 414 Gw/år. Verken i Boarp har en teknisk livslängd på 35 år och då är det för komponenterna i verken. Tillståndet för parken gäller fram till 2055. Därefter får man söka nytt tillstånd om man bedömer det. Tas verken ned så görs det i samråd med markägaren och det ingår i tillståndsvillkoren. Det finns ofta en oro om vad som händer sedan men det finns i tillstånd. Vi ställer en säkerhet och peng för nedmontering ifall inte bolaget finns kvar 2055, det är ett tillståndskrav”.  

Information lämnades också om att läget avgjorde då möjligheten att ansluta till elnätet och annan infrastruktur, god vindtillgång och en anpassning till platsens förutsättningar vad gäller olika intressen, såsom boendemiljö, natur, kultur och landskap. Området har goda förutsättningar som gör det lämpligt för vindkraft utifrån vind- och markförhållanden, elbehov och förutsättningar för elnätsanslutning men ytorna är inte fria från konflikter med andra intressen. Riktlinjer och krav är att ljud inte får överstiga 40 dB(A) vid bostäder. Skuggorna ska inte överstiga åtta timmar per år vid bostäder. Hinderbelysning på vindkraftverk är ett krav från Transportstyrelsen. Vindkraftverk förankras i marken med ett fundament, vilka kan utformas antingen som graviationsfundament eller bergsförankrade fundament. Vid varje vindkraftverk måste en kranplats med tillhörande montageytor anläggas. Därutöver behöver vindkraftparken en transformatorstation, uppställningsplats och etableringsytor, eventuell servicebyggnad samt annan tillhörande infrastruktur. Det interna elnätet inom vindkraftsparken planeras som markkabel. Tillstånd till extern elnätsanslutning söks separat och prövas enligt ellagen. I Boarp kommer det att monteras vindkraftverk av modell Vestas V162, 6,2 MW. De fyra vindkraftverken kommer att ha en installerad effekt på 24,8 MW med en årlig elproduktion på 70 GWh. 

Driftsättning kommer att bli under 2025.  

Taggar

Dela


7 reaktioner på Friska vindar när Eolus informerade

Ett förtydligande till;
Det är inte el till 14000 hushåll. Det är el till 0 hushåll när det inte blåser. Och när det blåser är det el till något tyskt bolag eller en datahall i Spanien.
Bygdepengen är inte 40000 per verk utan 40000 för hela ”parken”. Så har du någon altan som din förening vill bygga om så sök. Det är smulorna som ramlar ner från bordet.
Vi som bor här för oss återstår försämrade fastighetsvärden och ständigt buller.
Man skulle kunna säga att det är vi som bidrar till bygdepengen.
Lasse Olsson
Ekesås

Ett förtydligande. Ersättning till närboende är för störning under byggtiden. Ingen ersättning till närboende de resterande 35 åren alltså.

I övrigt så kan eolus fortsätta med sina fina vilseledande plakat. Vill man ha sanningen så finns en vindindustri utanför Bottnaryd, Sötterfällan, där eolus satte upp verk 2019. Boende där har under hela tiden tvingats stå ut med buller, skuggor och en hinderbelysning som blinkar likt blixtar i natthimmeln. Hinderbelysningen har man ännu inte åtgärdat, trots mängder med klagomål så långt bort ifrån som gränna.
Ta gärna en kvällstur och kör genom ”parken” och besök gärna hemsidan boarp.online

Ja, vad vackert det låter.
Men glöm inte att boendemiljön är förstörd för flertal familjer.
Mycket skitsnack från vindkraftbolagen.
Det enda som driver dem är att tjäna pengar.
Inget annat
Lasse Olsson
Ekesås

Är inte det en drivkraft oavsett näring att tjäna pengar? Tror till och med att de finns en lag i vårat land som säger att man ska tjäna pengar.

Jo det har du fullständigt rätt i. Men det är inte ett argument vindkraftbolagen framför.
De grönvaskar sina handlingar och de tjänar sina pengar på andras förluster.
För vem betalar deras vinster? Jo det är de som valt att bo i skogen som förlorar sin boendemiljö samt värdet på sin bostad
Vänligen
Lasse Olsson
Ekesås

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *