Nyheter

Friskvårdsknuten kickstartar hösten

Nyheter En förmiddag i september ordnar Friskvårdsknuten en dag med hälsan i fokus. – Alla kan träna, säger Linda Carlsson. 

Linda Carlsson på Friskvårdknuten.

Linda Carlsson började att jobba som massör redan 2003 och hade en lokal på Östergatan i Vaggeryd. Nu driver hon Friskvårdsknuten på Karlavägen i Vaggeryd sedan tio år tillbaka. 

– Jag är utbildad massageterapeut, personlig tränare och jobbar med behandlingar, mot företag och privatpersoner samt är fystränare för idrottslag i WIK bandy- och fotboll. 2010 gick jag ihop med Annelie Johansson som också var massageterapeut. Vi ville kunna kombinera massage med träning och ha möjligheten att köra gruppass samt ha ett funktionellt gym, så vi bestämde oss för att utbilda oss till personliga tränare. Massage är bra men man behöver göra lite själv åt sina problem och där är träningen viktig. Det är en bra kombination tycker jag, berättar Linda. 

– Sedan 2014 har jag drivit verksamheten själv, och det sista har jag fokuserat mycket på utbildningar inom fasciabehandling och träningsutbildning där du tränar med kroppen i rörelse det vill säga funktionell träning eller 3D träning. Man tränar så som kroppen är till för att röra sig. Man får tänka på vad man gör i vardagen, till exempel hänger tvätt, plockar upp saker från golvet, dammsuger så du tränar för att klarar av vardagssysslorna. Är du däremot fotbollsspelare så är det till exempel riktningsförändringar och acceleration med mera som krävs för att klara av sporten. En varierad träning är viktigt så det använder jag mycket i mina pass, fortsätter Linda. 

– Fasciabehandling handlar om att skapa flöde i bindväven. Behandling sker med enbart händerna eller med en maskin som vibrerar. Man behandlar för att förhindra stelhet i kroppen, minskad smärta med mera. Man skapar en rörelse och får flödet att komma i gång. I bindväven bland fibrerna finns en vätska och är den vätskan trög så har man dåligt flöde som kan kopplas till dålig rörlighet. 

– Andra lördagen i september kommer vi att ha en dag på Folkets Hus i Vaggeryd där vi försöker få folk att komma i gång. Vi träffas för att umgås och vi kommer att prata lite om vår verksamhet, om fasciabehandling och Annelie Johansson berättar om Forever Living och dess produkter. Man kan vara med och träna om man vill och prova Zumba. Ritz konditori kommer att fixa mat och jag tror att det blir en rolig och händelserik förmiddag. Det hoppas vi på att folk vill komma och besöka och komma i gång med träningen. Vi som jobbar här på Friskvårdsknuten, det vill säga jag (Linda), Madeleine Johansson (massageteraut med mera), Julia Wall, Hanna Källberg, Sofia Cederqvist och Mirela Dujmovic, som är gruppinstruktörer, kommer att vara med allihopa under dagen. Vi vill visa att vi finns och försöka avdramatisera det här med träning. Det är inte farligt att komma, alla kan vara med. Träningen anpassas ju naturligtvis efter vad man klarar av. Det viktigaste är att röra på sig och kanske flåsa lite ibland. Så välkomna till Folkets hus för en dag med hälsan i fokus, avslutar Linda Carlsson. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *