Nyheter

Fritids i Åker läggs ner

Nyheter Kommunala lokalutredningsplanen försvårar logisitiken för familjer på landsbygden

Ett mail från kommunen som är utskickat till vårdnadshavarna för elever i Klevshult och Åkers skolor daterat så sent som 22 mars har gett upphov till stor irritation bland föräldrar i Åker, Ljungberg, Ålaryd, Kyllås, Mässeberg och Gisslaköp. I mailet är ett brev bifogat från rektor Anna Fritz där hon förklarar omorganisationen med stadieindelningen som ska genomföras med start redan vid höstterminen i år. Längst ner i brevet finns information om att all fritidsverksamhet i Åker och Klevshult kommer att från och med höstterminen enbart förläggas i Klevshult.

I ett medborgarförslag till kommunfullmäktige har tvåbarnsmamman Linda Fransson från Ålaryd nu lämnat in önskemål om att få ha kvar fritidsverksamheten i Åkers skola.

– Tänk om en gång till, vädjar föräldrarna som har skrivit under medborgarförslaget.

– Vi har valt att bo på landet med allt vad det innebär av extra restider och att få hämta och lämna på en plats är viktig ur ett helhetsperspektiv. Min familj har valt Vaggeryds kommun just för att det finns levande landsbygd och en god service och vi hoppas att det även i fortsättningen ska vara så, för våra familjer och för vår landsbygds framtids skull, säger Linda Fransson.

Anna Fritz jobbar som rektor för skolorna i Klevshult och Åker.

– Det är lokalutredningsplanen som politiker fastställt angående stadieindelningen och vi kommer att tidigarelägga den omorganisationen redan i höst. Nu blir det förskoleklass till årskurs 3 i Klevshult och årskurs fyra till sex kommer att vara i Åker. Eftersom elevunderlaget till fritids blir merparten i Klevshult kommer vår fritidsverksamhet enbart bedrivas i Klevshult. Är det elever från Åker som ska gå på fritids kommer vi att köra dessa elever med skolbuss mellan orterna, menar rektor Anna Fritz.

– Samtidigt förstår jag deras situation. Åker och Klevshult har ett stort upptagningsområde som gör att det blir långa resvägar mellan skola och fritids, men det här är bestämmelserna utifrån den pedagogiska verksamheten vi har i Vaggeryds kommun, avslutar Anna Fritz.

Sara Mejving

Arkivbild på Åkers skola

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *