Nyheter

Fritidsfrågan – nu på politikerbordet

Nyheter Oroade föräldrar samlades angående fritidsnedläggningen i Åker

Kommer lillgrabben gå på fritids i Klevshult eller Åker?  [1/7]

Anna Sandberg, Ålaryd, antecknar vad upprörda föräldrars säger  [2/7]

Kylås och Ålaryd var representerade på mötet.  [3/7]

Linda Fransson, Ålaryd, informerade om vad som hänt och händer i ärendet om nedläggningen av fritids i Åker  [4/7]

Maria Ekdahl, Ålaryd, ordförande för föreningen "Gilla Åkers skola"  [5/7]

Kommande elev på Åkers skola.  [6/7]

Alla föräldrar var överens - vi ger oss inte! Vi vill ha kvar fritids i Åker.  [7/7]

Snön yr utanför skolfönstret i Åker när ett femtontal föräldrar har samlats för årsmöte i föreningen ”Gilla Åkers skola”. Maria Ekdahl, ordförande i föreningen, drar snabbt igenom sedvanliga årsmötesförhandlingar. I föreningen ingår, förutom Maria, sekreteraren Kerstin Nordenstam, kassör Jens Ringborg. Ledamöter för året valdes Valeska Blomberg, Johan Larsson, Johan Söderkvist, Anders Bernow och Peter Mattsson.

Den stora punkten på årsmötet var nedläggningen av fritidsverksamheten i Åker. Som Skillingaryd.nu tidigare har berättat ska fritidsverksamheten läggas ner i Åker och barnen ska från augusti i år köras till fritids i Klevshult efter beslut av skolans rektor.

Linda Fransson, bosatt i Ålaryd, informerade om vad som har hänt och händer.

– Tanken här i dag var att vi skulle träffa rektorn Anna Fritz varför hon anser att man ska flytta fritids till Klevshult. Eftersom det nu har blivit en politisk fråga väntar vi svar från högre instans, började Linda.

– Vi har skickat in medborgarförslag och på den vägen är det. Jag kan tycka att det är viktigt att det finns ett intresse bland våra politiker. Det ska vara politiker som ändå tar det slutgiltiga stora beslutet, säger Linda.

– Jag tänker mycket på logistiken för oss föräldrar. Är det här rimligt? Blir det nedläggning så är det troligt att några föräldrar väljer att ha barn någon annanstans närmare sitt jobb? Vad gör vi med våra nya barn i bygden? frågar sig Maria Ekdahl.

– Nu äventyrar politikerna även fritidsverksamheten i Klevshult med det här beslutet. Föräldrarna kanske byter plats för barnen och då blir det mindre barn även i Klevshult, säger Jonas Ekdahl.

– Nu har vi 29 barn i Åker och till hösten blir det 42 barn i Klevshult. Landsbygdsupproret är överbelagt. Våra barn får inte plats i Skillingaryd, om det är det politikerna vill. Det kommer att ta tid innan vi slutar att köra våra barn, men hur kommer det se ut framöver? Är det bara stora skolor politikerna vill ha? Nu har det gått ett år sedan beslutet om att inga landsbygdsskolor ska läggas ner och nu tar rektorn ett beslut i helt motsatt riktning. Vad har vi nästa år som ska läggas ner? Är det förskolan? Vi ska inte behöva stå på barrikaden varje år. Irritationen är hög, säger Maria.

– Fritids är till för att vi ska kunna sköta vår vardag, säger Annie från Kyllås.

Diskussioner om att många hyr sina hus i Åkersområdet. En anledning att det fungerar är att det finns möjligheter både skola och fritids i närheten för att förenkla vardagen för föräldrarna.

– Vi är ett familjehem, vi tar emot barn som behöver trygg miljö, så jag kommer att kämpa allt vad jag kan för att få ha kvar fritids, säger en tjej som tagit plats i en av Åkers skolbänkar.

Tommy Johansson, bosatt i lilla Trulsabo Mässeberg, påpekar att det är fullt i husen i Åker just nu. Tillgängligheten är stor för fritidsverksamheten och att hela kommunen ska leva, inte bara centralorterna.

I september 2015 rapporterade Skillingaryd.nu om att femklöverns förslag till beslut vann gehör i kommunstyrelsen. Inga landsbygdsskolor ska läggas ned med hänsyn till kommunens målsättning om ”en levande landsbygd”.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *