Nyheter

Fritt fram att gå på nöjesparker

Nyheter Nya restriktioner börjar gälla från och med torsdag.

Från och med torsdag slopas ytreglerna för butiker, museum, gym och nöjesparker. Nu kan nöjesparken Liseberg åter släppa in fler besökare. Foto: Pressbild

Sverige går nu in i steg 3 i regeringens plan för avveckling av restriktioner. Beslutet om lyfta restriktioner tas mot bakgrund av att smittspridningen minskar och att allt fler har blivit vaccinerade.

– Vi på myndigheten gör bedömningen att vi kan fortsätta den plan som finns för smittskyddsåtgärder, sa statsepidemiolog Anders Tegnell på en pressträff.

Storleken på sällskap som är anvisade sittplatser på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, höjs från max fyra till åtta personer, både inom- och utomhus. Men en meter mellan sällskapen kommer fortfarande att gälla. Folkhälsomyndigheten upphäver även kraven på ett visst antal kvadratmeter per person för butiker, museum, gym och nöjesparker. Och från och med den 15 juli, så får alla platser på långväga kollektivtrafik bokas.

– För passagerare gäller givetvis fortfarande att vara försiktig om man känner sig sjuk, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S).

Samtidigt kom under gårdagen skärpta rekommendationer från Folkhälsomyndigheten angående covidtester för resenärer. Den som varit ute och rest och återvänder till Sverige rekommenderas att göra ett PCR-test.

– Folkhälsomyndigheten har fått rapporter om flera fall av covid-19 där personer har smittats i samband med uteliv utomlands på nattklubbar, pubar och ställen där nya kontakter etableras, säger Anders Tegnell.

Undantag från rekommendationen är de som rest inom EU och har vaccinerats med en dos minst tre veckor innan ankomst till Sverige. Även de som haft covid-19 under det senaste halvåret undantas.

Här följer de lyfta restriktionerna i korthet 

– Höjd storlek från max fyra till åtta personer som är anvisade sittplatser på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, både inom- och utomhus (kraven på en meter mellan sällskapen ligger kvar)

– Upphävda krav på ett visst antal kvadratmeter per person för butiker, museum, gym och nöjesparker

– Alla platser på långväga kollektivtrafik kan åter bokas 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *