Nyheter

Fullmäktige premiärtryckte

Nyheter – Med dosan ska vi modernisera oss, berättade kommunfullmäktige ordförande Mats Oskarsson (M) strax innan sammanträdet startade i Skillingehus.

Vid varje fullmäktigeplats fanns en dosa med ett nummer. Denna tillhör Jenny Larsen (KD).

Stig Svensson (SD), andre vice ordförande i kommunfullmäktige, har tidigare varit uppropare och haft hand om voteringar samt prickat av vad varje ledamot röstat. Fullmäktiges presidie har gjort talarlistan efter att ha blivit uppmärksammade av politikernas vinkningar under sammanträdet: 

– Nu har varje ledamot fått en dosa. Gislaved och Värnamo har detta så nu testar vi ikväll för första gången. Är man ersättare har man redan meddelat det och jag har ändrat i min digitala lista, så varje person ska stämma med varje dosa och nummer. 

Mediacenter informerar:
– Ni har fått en lapp också som förklarar. Vid omröstning går det att ändra sig fram till uppropet är avslutat. T betyder talar. Systemet är smart så det är låst på replikskifte och det går bara att trycka på replik när talare är uppe i stolen. Annars gäller det att man begär ordet. Ibland vet man inte vad man ens pratar om, och det ska vi undvika. Systemet är smart, tiderna för varje respektive knapp är inlagd. 

Med ett kort, hårt och tydligt tryck sänds politikerns val till voteringssystemet vilket bekräftas genom lampan börjar blinka på dosan. Vid upprop meddelar ordförande när man kan trycka på knappen ja för att markera sin närvaro. Om man inte gör detta kommer handkontrollen förbli låst för omröstning och talarlista under sammanträdet. Så snart aktuellt ärende visas kan ordet begäras via handkontrollen och replik kan begäras under det att någon håller ett anförande vilket visas på projektorduken. På dosan kan man vid omröstningar välja ja, nej eller avstå. 

Vid uppropet testades knapparna och grön knapp betyder att rätt person satt på både rätt plats och tryckt på rätt knapp. Efter en kort stund visades alla knappar gröna. 

Upprop brukar ta en stund. Stig Svensson (SD) ska läsa och pricka av alla. I kväll gick det på en halv minut. Varje ledamot eller tjänstgörande ersättare fick trycka på knappen att man var på plats.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Fullmäktige premiärtryckte

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *