Nyheter

Fullmäktiges beslut verkställs inte – KD lämnar in motion

Nyheter KD efterfrågar kontrollen av vad som händer efter kommunfullmäktiges beslut och lämnade in en motion i ärendet. – Vi kan se att våra beslut inte verkställs, menar motionslämnaren Thomas Axelsson (KD)...

Thomas efterlyser verkställighet efter fullmäktiges beslut. Arkivbild.

Motionen som fanns på sammanträdesbordet under måndagskvällens kommunfullmäktige gällande kontroll av kommunfullmäktiges beslut verkställs lämnades in. I motionen finns att läsa: ”Av kommunallagen §6 framgår det att nämnderna ansvarar för att fullmäktiges beslut verkställs. Kommunstyrelsen har yttersta ansvaret för verkställigheten och det framgår särskilt styrelsen att verkställa ett beslut från kommunfullmäktige. Rutiner finns och efterföljs när det gäller redovisning av ej besvarade motioner och medborgarförslag och redovisning sker till kommunfullmäktige”. 

Thomas Axelsson (KD) berättar:
– Verkställigheten som görs efter beslut här hos kommunfullmäktige. Debatten om utmaningsrätten så konstaterar vi att fullmäktige beslutat en sak, men nämnd har inte verkställt beslutet. Vi har rutiner för att följa upp motioners gång. Det saknas rutiner eller riktlinjer när det gäller verkställighet, och hur det skall bevakas att alla fullmäktiges beslut verkställs och att alla dessa återrapporteras till kommunstyrelsen. Likaså saknas rutiner för att rapportera oavslutade fullmäktigeuppdrag. 

I motionen finns följande att-satser:
Att en rutin upprättas för att säkerställa att återrapportera till kommunfullmäktige sker efter att en bifallen motion eller medborgarförslag har blivit verkställd.
Att en rutin skapas för att rapportera verkställighet men ej återrapporterat. Detta avser ärenden där kommunstyrelsen eller någon nämnd verkställt beslutet, men av olika anledningar inte blivit återrapporterat.
Att möjligheten att följa ärenden via ett webbdiarum införs. 

Kommunfullmäktige beslutade att godkänna motionen och lämna den vidare till kommunstyrelsen för beredning. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *