Nyheter

Fyrdubblat buller är inte acceptabelt

Nyheter Några reaktioner angående vindbruksplanen har nu lämnats av föreningen "Vaggeryds Vindbrukspark - Bevara vildmarken".

Arkivfoto

Många tack för synpunkterna från ”Föreningen Vindkraftpark i Boarp Nej Tack” för vilka vi starkt håller med om. Efter remisstiden har nu en reviderad plan framtagits och där har ljudnivån höjts från 35 db till 40 Db.

Denna förändring är absolut inte likgiltig. Det är viktigt att veta att dB-skalet är logaritmiskt. 3 dB upp eller ner skalan betyder att volymen fördubblas eller halveras. Dubblar man 35 dB blir det sålunda inte 70 db men 38 dB. Det betyder att när kommunen ökar gränsen från 35 till 40 decibel. Så nästan fyrdubblar det tillåtna ljudet. Det är en jättestor förändring och oacceptabelt att man inte öppet berättar om detta!

Jag måste som ”Föreningen Vindkraftpark i Boarp Nej Tack” starkt protesterar mot att kommunen har förändrat sin position i detta område efter press från Länsstyrelsen. Detta ställningstagande gör att jag också tar tillbaka stöd för Vaggeryds kommuns ”Vindbruksplan” som annars är mycket fint arbete.

Med en accepterad ljudnivå på 40 db har Sverige en av de kortaste säkerhetsavstånden för vindkraftverk runt om i världen. Länsstyrelsen borde lära av erfarenheterna från utlandet. Kommunen uppmuntras inte att vika ned sig utan motstånd.

Jan Utzon
Medlem af ”Vaggeryds vindbrukspark – föreningen Bevara Vildmarken”

 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *