Nyheter

Gamla Waggerydsbilder – del 1

Nyheter Lars-Evert Eskilsson inleder i dag en serie kallad Gamla Waggerydsbilder och den återkommer cirka en gång i månaden. I första avsnittet handlar det framför allt om frisörer.

Huset Charlottenlund, barberare med mera i det tidiga Waggeryd

Charlottenlund utmed Stationsgatan blev ett frisörhus. Det byggdes 1895 av Karl Johan Johansson och stod kvar på platsen till 1966 då det flyttades till Sandvik vid sjön Rusken. Foto Erik ”Lillan” Fransson 1965.

Vem var Karl Johan Johansson som uppförde Charlottenlund? Jo, han var född 1838 i Byarums församling och hade sedan 1860-talet ägt ett handlarhus på nuvarande Jönköpingsvägen 50 vid Hjortabron. Eftersom han sålde öl brukade traktens ungdomar samlas vid Hjortabron och där blev ibland regelrätta slagsmål mellan ungdomar från landsbygden från Västergränna väster om Waggeryd och ungdomar från landsbygden öster om Waggeryd. Detta enligt Konrad Granath, uppvuxen i närheten av Hjortabron. Axel Abrahamsson, som också växte upp i de här trakterna, har berättat att det var vanligt med slagsmål. Enligt honom var det smedpojkarna som var särskilt farliga. Tillhyggen saknades inte och man slogs utan nåd och förskoning, säger Axel.

1871 gifte sig Karl Johan Johansson med Ida Maria Elg och familjen flyttade 1895 till sitt nya hus Charlottenlund. 1897 avled Karl Johan och änkan Ida Maria bodde sedan kvar i huset med en del av barnen. Huset ägdes några år i början av 1900-talet av dottern Anna Johansson, som 1901 flyttat till Nordamerika, dit flera av Karl Johans och Idas barn flyttade senare. Ida Maria Johansson avled 1929 och ny ägare till huset blev då Selma Rosander och efter 1937 hennes sterbhus. Det var Selmas make Edvard Rosander som startade Hotell Rosander i grannhuset till Charlottenlund.

På bilden ses Ida Maria Johansson som nummer två från vänster. Längst till vänster hennes son Karl, som 1913 vid 18 års ålder flyttade till Nordamerika.Som nummer två från höger ses Idas dotter Tekla, som flyttade till Göteborg 1916. Det betydde att ingen av Ida och Karl Johan Johanssons barn blev kvar i Waggeryd. Övriga på bilden är från vänster Dagmar Rosander (1901-–1906), Selma Rosander (1877–1937), Edvard Rosander (1866–1922) och Thyra Djerv. Huset på bilden är inte Charlottenlund utan det hus som senare blev Hotell Rosander och låg till vänster om Charlottenlund sett från järnvägsstationen. Foto Karl Wassberg 1904.

Charlottenlund var inte enbart ett bostadshus. I en tillbyggnad hade Peter Alfred Larsson sin andra speceriaffär i Waggeryd innan han 1914 byggde sitt affärshus i kvarteret Urnan. Då rev han tillbyggnaden och använde den som uthus på sin nya tomt. Efter P. A. Larsson hade John Malmsten sin tyg- och garnaffär i Charlottenlund innan han flyttade till Götaforsvägen 28, där han hade sitt färgeri vid ån.

Familjen P. A. Larsson utanför Charlottenlund med tillbyggnad. Namnen finns i Från Waggeryd till Waggeryd del Ⅰ. Foto 1910.

För Vaggerydsborna är huset Charlottenlund mest känt för att det i många år fanns frisersalong där. Före 1920-talet benämndes herrfrisörer som barberare och att ansa männens skägg var för hundra år sedan lika viktigt som att klippa håret. 2017 är detta mode tillbaka.

1914–1916 bodde barberaren Frans Axel Ahrgren på Nygård 3, det vill säga i en av hotellbyggnaderna. Han var kanske den förste yrkesbarberaren i Waggeryd. Nedanstående rader ger exempel på herrfrisörer som funnits i Waggeryd fram till omkring 1940. Damfrisörer startade sina verksamheter senare än herrfrisörer. I Charlottenlund fanns herrfrisering från 1930-talet, kanske även på 1920-talet.

Den siste som hade sin salong där var Erland Claesson under åren 1959–1966. Göte Fransson var den som var här längst, från slutet av 1930-talet till 1959.

Frisör Göte Fransson i Charlottenlund.

Byarums församlingsbok berättar vilka frisörer som var hyresgäster i Charlottenlund. 1933–1935 hette frisören Nils Gösta Fritiof Lagesson, 1934–1937 var Holger Hansson här och 1937–1939 Karl Ivar Tage Karlsson. Göte Fransson lärde sig yrket av Holger Hansson.

Frisör Nils Gösta Fritiof Lagesson i Charlottenlund.

Annons från 1923.

Herrfrisörer var också verksamma på andra ställen än i Charlottenlund. Barberare Konrad Julius Schwartz flyttade 1918 till Frendessons hus vid kvarnen, inte omöjligt att han hade sin verksamhet där. Han flyttade därefter till kvarteret Nygård och lämnade Waggeryd 1922 för att fara till Nordamerika.

Karl Ivar Tholin kom från Jönköping och hade på 1920-talet sin frisersalong i charkuterist G. A. Fritzells nybyggda fastighet på nuvarande adress Järnvägsgatan 19-21 i kvarteret Petersborg. 2017 ligger restaurang Spis där.

Troligen började Erik Thorell hos Tholin när han kom till Waggeryd 1928. Året efter upphörde Tholins salong beroende på att Apoteket, som också låg i huset, behövde större utrymme. Tholin flyttade då tillbaka till Jönköping. Erik Thorell startade 1929 egen verksamhet i Olivia och Carl Aders nybyggda hus på Östergatan 7.

Järnvägsgatan 19–21. Huset byggdes 1923 av charkuteristen Gustav Artur Fritzell, som har sin ingång längst till vänster på bilden. I hörningången ligger Axel Håkanssons speceriaffär. Apoteket har de två ingångarna till höger, apotekaren Johan Emil Eriksson kom till Waggeryd redan 1923. Tholins frisersalong är borta. Foto Karl Roskvist i början av 1930-talet.

Erik Thorell, 25 år och nyutbildad frisör i Kalmar. Bild lånad av dottern Eva Eliasson.

Det fanns flera herrfrisörer i Waggeryd på 1920-talet men det är okänt var de hade sin verksamhet, kanske de arbetade hos Tholin. Namn som förekommer är till exempel August Leonard Högkvist 1927–1928, John Ivar Vilhelm Westergren 1926–1928. John Einar Björthén var frisör i Waggeryd 1929–1935. Han hade sin salong i det hus som ibland kallats ”Gröna huset”. Det låg bredvid Stora Hotellet och där låg senare bland annat Ogells bosättningsaffär.

Tidigt lär det har funnits en herrfrisering i ”Röda Lyktan”, huset som byggdes 1922 bredvid Föreningshuset, men det är okänt vem som i så fall drev salongen där.

Östergatan 4. Frisör Erik Thorell och konditor Hilding Jonsson lät bygga huset 1939. Erik Thorell flyttade då sin verksamhet hit, Sten Nykvist var också herrfrisör i Thorells salong. Här har också varit flera olika damfrisörer. Längst till vänster ses Östen Carlssons fotoaffär och i hörningången Hilding Jonssons konditori Fenix. Foto 1939, lånat av Eva Eliasson.

Natan Larsson och Erland Claesson i P. A. Larssons speceriaffär. Erland Claesson var en känd frisör i Vaggeryd och hade salong på flera ställen. 1959–1966 var han i Charlottenlund. Foto Per Bunnstad 1980.

Taggar

4 reaktioner på Gamla Waggerydsbilder – del 1

Klippte mig flera gånger hos Thorell. Kom i håg att han någon ringde min far i radioaffären Bengtssons radio tv och frågade hur jag skulle klippas, det blev snaggning 😃

Som ”utsocknes” är detta otroligt rolig läsning. Ser fram emot del II.
Underbart initiativ Lars-Evert.

Så enormt trevligt att se dessa bilder och läsa texterna.. Läst och tittat många gånger och det blev många ”Aha så var det”. Tack för detta Lars-Evert.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *