Nyheter

Gammal deponi ska miljöprövas

Nyheter I norra delarna av Skillingaryd, närmare bestämt vid Snickaregatan, ligger en gammal deponi. Nu ska miljö- och byggförvaltningen få in provsvar på marken i miljösyfte. Läs även Rolands historia om "Pålen" för snart 60 år sedan.

Arkivfoto

Testerna ska utföras av tekniska förvaltningen men det är miljö- och byggnadsnämnden som har beslutat att miljöprövning ska göras.

– Vi kommer att bedöma området ”Pålen” i norra delarna av Skillingaryd som en riskklass två och det handlar om en provtagning för att se om riskklass ett håller i sig, förklarar Anna Jönsson som är chef på miljö- och byggförvaltningen som vidare berättar att riskklass ett är högst och riskklass tre är lägst i Länsstyrelsens bedömningar. 

Området ”Pålen” är en gammal kommunal deponi. Idag är det ett bostadsområde intill Snickargatan i norra delarna av Skillingaryd. För oss yngre, som inte var med på den tiden, var reportern tvungen att ringa till någon som vet mer. Och det gjorde Roland Wilsson, Skillingaryd.

– Soptippen flyttades från ”Pålen” och ner till södra delarna av Skillingaryd (nära bensinmacken) troligen runt 1954 – 1958. Enbart 16 år gammal fick jag köra den stora schaktmaskinen enligt schaktmästaren Nilsson. Dock var den utan hytt och när jag började schakta så var där mängder med stora råttor så jag fick lämna den hyttlösa maskinen. För att kunna färdigställa arbetet fick jag köra en mindre schaktmaskin med hytt istället. Jag är fortfarande rädd för råttor, berättar Roland och skrattar åt historien han aldrig glömmer.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *