Nyheter

Gammalt hus blir nytt vid sjönära tomt

Nyheter Vid sjön Fängen utanför Vaggeryd kommer gammalt hus rivas och nytt byggas.

Hur nära sjön får man bygga? Utanför hemfridszonen gäller allemansrätten

Ett förfallet hus vid Fängen kommer nu att rivas och ett nytt byggas och det har miljö- och byggnämnden nu lämnat ett positivt förhandsbesked på även om det är en naturtomt och nära vattnet.

– Hemfridszonen är ett område där allmänheten inte har tillträde. När man ger en strandskyddsdispens måste man göra en tomtavgränsning även om det, för tillfället, står ett förfallet hus på tomten, säger Anna Jönsson förvaltningschef på miljö- och bygg.

Nämnden lämnar nu ett positivt förhandsbesked och strandskyddsdispens för att ersätta nya huset där det gamla tidigare har funnits och tomtavgränsningen blir på max 1 000 kvadratmeter då det är en naturtomt och sjönära. Förhandsbeskedet inkluderar även carport och förråd.

– Alla vill ha en tomt ner till ända ner till sjön. Även om man äger marken ner till sjökanten ska en avgränsning finnas, det kan handla om en häck eller gräsmatta. Allmänheten ska kunna beträda marken mellan hemfridzon och vattnet. Det finns strandtomter, men vi vill ogärna lämna ett okej till dessa tomter. Det här ligger 100 meter närmare och allmänheten ska kunna gå mellan tomten och sjökanten, säger Johnny Wackt (KD) ordförande i miljö- och byggnämnden.

Fotnot; Källa Naturvårdsverket ”Hemfridszonen är området närmast runt ett bostads- och fritidshus där den boende har rätt till ett privat område och att få vara ostörd. Inom hemfridszonen har fastighetsägaren eller hyresgästen full rådighet över marken, och ingen får vistas där utan lov av denne. Inom hemfridszonen gäller således inte allemansrätten. Vem som helst kan vistas och röra sig utanför hemfridszonen, men man bör fortfarande visa hänsyn till den som bor i huset. Det innebär att man till exempel kan gå, cykla, paddla, rida eller åka skidor nära gränsen för hemfridszonen om man gör det hänsynsfullt och inte uppehåller sig där för länge. Om man vill stanna för att till exempel fika, plocka bär och svamp eller fiska så uppfattas det ofta som mer störande. Då bör man ha ett längre avstånd till huset. Om man vill tälta eller lägga till med båten en natt så bör man hålla ett ännu längre avstånd. Hur stort avståndet bör vara går dock inte att säga exakt”

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *