Nyheter

Går ej att överpröva tidigare beslut om vindkraft

Nyheter Medborgarförslagen som önskade att kommunen ska använda sitt veto när ändringsansökan inkommit gällande vindkraftsparken i Boarp avslogs.

Arkivfoto

Förslagen skulle egentligen beslutas om vid tidigare sammanträde hos kommunstyrelsens arbetsutskott, men då bordlades samtliga då ändringsansökan inkommit från vindkraftsbolaget via Länsstyrelsen. Vid senaste sammanträdet hos kommunstyrelsens arbetsutskott fanns förslagen från medborgarna återigen med i handlingarna. Medborgarna önskade att kommunen ska använda sitt veto för att avslå godkännandet av vindkraftsparken i Boarp, då förändringar har skett. 

– Vi avslår samtliga medborgarförslag. Som kommun går inte att överpröva det tidigare beslut som gjorts och vi kan inte dra tillbaka vårt beslut om tillstyrkan då prövningsprocessen för tillståndsgivningen är avslutad, säger Gert Jonsson (M) ordförande i kommunstyrelsen. 

Medborgarförslagen gällde således det tidigare beslut som kommunen gjort och det har vunnit laga kraft. Ändringsansökan som inkommit nu ska prövas separat och oavsett om politikerna tillstyrker eller avstyrker ändringsansökan så kvarstår således kommunens tidigare yttrande och det beslutet kan inte tas tillbaka. 

Gällande ändringsansökan som inkommit lämnades, som vi tidigare berättat, från arbetsutskottet till kommunstyrelsen för beslut och ärendet är med vid nästa års första sammanträde. 

Det var i mars 2017 som kommunfullmäktige beslutade om att tillstyrka byggnation av vindkraftsverk i Boarp, i östra delen av kommunen. 

Taggar

Dela


20 reaktioner på Går ej att överpröva tidigare beslut om vindkraft

Ja du Carl. Det saknas överföringskapacitet för att det inte finns tillräckligt med ledningar alternativt ledningar med tillräcklig kapacitet mellan södra och norra Sverige. Sedan är ju alltid frågan varför. Det enkla svaret som du säkert redan vet är ju att de som suttit i riksdag och regering de senast 15-20 åren inte har prioriterat och avsatt pengar för att bygga nya ledningar mellan norra och södra Sverige. Hade man inte varit så fokuserad på att bedriva politik baserad på skattesänkningar under 2000-talet så hade kanske pengar funnits, vem vet?
Att börja bygga nu är lite sent påtänkt eftersom nya ledningar inte byggs särskilt snabbt. Så med tanke på de höga elpriserna som är en effekt av den låga elproduktionen i södra Sverige och den dåliga överföringskapaciteten så är borde ju all form av ny elproduktion i södra Sverige vara välkommen annars lär de höga elpriserna bestå ett bra tag till.

Nu har vi nog hamnat lite fel, det där är politik.
Vem som gjort vad och vem som inget gjort, Vems är felet och så vidare.

Problemet här och nu är främst verk nummer 10 och 11 i Vindkraftspark Boarp och dess förhållande till de som bor där.
Plus att Eolus ansöker om en sak men bygger sedan något helt annat och mycket större.

//Ken Frick

Du Anders. Du som vet sanningen.
Varför saknas det överföringskapacitet från norra Sverige till södra? Det går in enormt mycket skattepengar nu på grund av skyhöga elpriser!
En liten ledtråd bara….

Tyskland stänger ner tre kärnkraftverk innan tolvslaget. De tre som återstår skall vara stängda vid 2022 års utgång. 2030 skall all kolkraft vara borta. Hur skall man då få energi ? Naturgas från Putin under förutsättning att han inte stänger kranen.En del av lösningen kommer att vara att fortsätta bygga vindkraftsparker i Sverige. De flesta av dessa är eller kommer att vara ägda av stora investmentbolag i nere på kontinenten. Elpriserna kommer att vara jättehöga. Vem får betala ? Jo,svenska elkonsumenter som måste konkurrera med kontinentens priser. Energiministern skyller priserna på att det saknas överföringskapacitet från Norrland vilket är en ren lögn. Hur skulle man då kunna exportera all vindkraftsel som produceras till kontinenten? Det är ofattbart att kommunpolitikerna i Vaggeryd inte
förstår orsak och verkan och inte säger nej till till all form av vindkraft i vår kommun. Men det är kanske inte så konstigt när politikerna på riksplanet tror att lilla Sverige kan rädda hela världen med sin klimatpolitik. Varför bygger då inte tyskarna egna vindkraftsparker? Svaret är att motståndet mot dessa monsterparker är totalt och omöjliggör en utbyggnad. Det är lika svårt att hitta en glasskiosk i Sahara som att hitta 300m höga vindkraftverk i Tyskland. Det är bara kommunpolitikerna i Vaggeryd som tycker att det passar in i det småländska skogslandskapet. Visa nu lite mod och stå upp rakryggat mot dessa
intressen som kommer att förstöra livsmiljön för alla i vår kommun.

Lyssna på mig; Alla verkar inte veta att Tyskland är Europas största vindkraftsnation. Visst finns det motstånd men sanningen är att det byggs vindkraftverk som aldrig förr. De börjar till och med att få ont om utrymme att bygga mer på.
Sant är också att energiministern har rätt i att det saknas överföringskapacitet mellan södra och norra Sverige. Det är precis därför vi exporterar eftersom elen inte kan skickas någon annanstans än till Europa via undervattenskablar i Bottenviken och södra Östersjön.

Skickar med en liten länk med lite sanning i en annars så ganska sanningsfattig diskussionstråd.

https://sverigesradio.se/artikel/7645134

// Anders

Jag är inte insatt i de specifika lagrummen, men vanligt sunt förnuft protesterar mot påståendet att det inte går att säga nej till ändring av det man godkänt. Extremen skulle i så fall vara att det skulle gå att få kommunens tillstånd för ett enda 50 meters vindkraftverk – och sedan återkomma med den ändring som innebär en vindkraftpark på tjugo verk som är 300 meter höga utan att detta skulle gå att göra något åt. Mitt exempel visar på det orimliga i påståendet att det inte går att avslå den nya versionen. Antingen är det groteskt fel i lagstiftningen alternativt, och troligare, är väl detta bara ett svepskäl att försöka lura medborgarna med. I så fall är det förolämpande mot kommuninvånarnas intelligens.

Gert, Ulf, Kenneth, Kenth med flera: Om ni vill, kan ni helt enkelt bara genom att säga nej, stoppa det som kommer att bli en katastrof för en del av kommunens innevånare.
Om ni vill!

Mvh
Ken Frick

Härligt att läsa Fundersams text. Det är sällan de negativa åsikterna får komma fram mycket bra, men på de redan köpta inom miljörörelsen biter inte sunt förnuft.

Enkelt utryckt så är det okej att söka bygglov på villa på 100 kvadratmeter men bygga 200 kvadratmeter och att gynna utländska intressen och att det stör alla mina grannar och värdelös att bo i.
Och skulle jag behöva bo i detta värdelösa hus behöver jag göra det tre gånger så stort för att kunna
använda mina 100 kvadratmeter.
För de som tror jag hittar på kan ju gå på svenska kraftnät och se verkligheten.
I Kalifornien fungerade inte elnäten när sol och vind ersatts med 20 procent. De får nu starta upp gasturbiner.
Sverige har gått över 17 procent nu och våra naiva politiker tar detta med ro. Kanske vore intelligent att vi köpte en gasledning av Putin så kan han styra oss också.
I Libanon hade de ingen ström när Putin stängde kranen.
Kärnkraft kanske inte är en framtidslösning, men just nu är kärnkraft vår överlevnad för kunna klara en elomställning och samtidigt ha våra jobb kvar och för att ha råd att utveckla till något hållbart..

Är väl klart att de kan, förutsättningar har ändrats, allt från verkens storlek, kapacitet och vägsträckningen. Är det så det är okej att det går till, att man ändrar spelreglerna mitt under spelets gång? Där om något är väl det kommunala vetot något att kunna nytta?!

Om kommunen inte kan ändra sig om tidigare godkännande av prövningsprocessen, varför kan Eolus ändra förutsättningarna? Känns som politikerna går företagets väl före medborgarnas som de representerar.

Dessa industrikomplex som förstör många gånger orörda områden av människor som kallar sig miljövänner, vilket skämt!

Instämmer med ”Boende” och håller tummarna för att vi har politiker som nu mer mer insikt avslår denna ansökan och står upp för alla invånare som bor i närheten av detta område. Ingen i vår kommun ska behöva gå igenom det de gör. Dags för våra folkvalda att visa vad solidaritet för vare invånare sår för. Därefter ges inga fler tillstånd till denna typ av verksamhet i närheten av någon boende oavsett var man bor i vår kommun. Alla ska ha rätt till en hälsosam livsmiljö.

De kan fortfarande ta ställning till att antingen tillstyrka eller avslå ändringsansökan där de borde avslå för att åtminstone visa en tillstymmelse till solidaritet och medmänsklighet…

Tragiskt att de inte har något intresse i att vårda sina medborgare och deras intressen, utan endast sina egna. Deras förmåga att stå öga mot öga med oss medborgare och säga att de förstår och ska agera för våra livssituationer, och i nästa situation i kommunfullmäktige agera tvärtemot. Jag har tappat allt förtroende för dessa skojare. De rycker upp våra liv med roten och hånskrattar medan de kastar dem åt de finansiella krafter som verkar i detta land.
Våra naturmarker säljs ut för att kinesiska intressen ska få gro och ta mark som inte går att återkalla.
Detta kan man inte backa från, kan man som beslutsfattare inte sätta sig in i detta?

Har ni pekat på micro- och nanoplaster i sötvattendrag som är så illa i dag då vi betalar höga skatter på plastpåsar, har ni visat på det ofantliga påverkan i naturen den som det miljöarbete vi har skall rädda?
Inga naturliga skogar mer – bara söndersprängda marker, källor och vattendrag kontaminerade med plast- och kompositavfall från vingar.

Är politikerna lovade någon bonus?

Miljöpartiet förstör utan eftertanke.
Att skapa monsterbyggnationer som måste bytas ut inom 15 år är kortsiktigt.
Men att lägga ner etablerad vattenkraft det lobbar de för.
De driver Sverige utför stupet och fattar,

I vår kommun röstade faktiskt Miljöpartiet mot att förstöra den naturmark vi har. Det är bättre att bygga vid städer och stora vägar…om alls.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *