Nyheter

Gärahovs gård storsatsar

Nyheter Någon kilometer utanför Vaggeryd reser sig det nya mjölkstallet som ett landmärke

  [1/6]

  [2/6]

  [3/6]

  [4/6]

  [5/6]

  [6/6]

Mitt under den, för mjölkbönder, besvärliga tiden för några år sedan bestämde sig ägarna till Gärahovs gård att de måste göra en satsning om de vill vara med in i framtiden. De diskuterade fram och tillbaka och var inledningsvis inne på att satsa på köttproduktion. De diskuterade och funderade innan de gjorde slag i saken och bestämde sig för att det var mjölkproduktion de skulle fortsätta med. Men för en framtid med lönsamhet krävdes en rejäl investering.

Ägarna till Gärahovs gård, Bo Larsson, Axel och Martina Willman drog upp planerna för ett nytt mjölkstall för att ersätta den nuvarande ladugården som har gjort sitt. Efter hand som tiden gick påbörjades arbetet i maj 2017 med projektering och markarbete med beräknad tid för invigning i oktober 2018. Trots den sena besvärliga vintern så säger de att tidsplanen kommer att hållas så att mjölkstallet är färdigt i god tid innan nästa vinter anländer.

– När vi väl bestämde oss för att satsa så skulle det göras ordentligt, säger Axel Willman som är lite av hjärnan bakom byggnationen. Han fortsätter med att berätta om de lösningar som stallet kommer att ha. Naturligtvis blir det lösdrift och en mjölkrobot installeras. När det gäller mjölkroboten tycker han att det tar väl lång tid att få besked från länsstyrelsen om stöd för detta. Ansökan skickades in 2016 och han säger att de får vara glada om de får det beviljat innan årsskiftet.

I arbetet med ett stallbygge är leverantören av mjölk- och foderutrustning nyckelfigurer och de har inlett ett samarbete med ett holländsk företag. Mjölkstallet som byggs på Gärahovs gård byggs med den senaste teknik som finns på marknaden och några lösningar är bland de första i Sverige som installeras.

– Målet är att få ett modernt, hållbart och lättskött stall, säger Axel som menar att de nu får förutsättningar till mera produktion och mera lönsamhet för varje arbetad timma.

Inledningsvis kommer man att ha 60 – 70 kor precis som idag, men stallet byggs för 124 kor och det kommer att ske en utökning succésivt. De kommer att bygga  och anpassa för två mjölkrobotar men börjar med att investera i en mjölkrobot med möjlighet till ytterligare satsningar.

– Man måste våga för att vinna avslutar Axel Willman, och det är i sanning en djärv och modig satsning som har alla förutsättningar att bli en succé och bidra till levande landsbygd och öppna landskap.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *