Nyheter

Gärahovs nya kostall är i drift

Nyheter Efter ett års arbete från första spadtaget till färdigt kostall har de nu släppt in korna

Nya kostallet på Gärahovs gård  [1/11]

Axel Willmann har koll på mjölkroboten  [2/11]

Thomas och Jan var ordningsmän när korna skulle lära sig mjölkroboten  [3/11]

Nästa ko till mjölkning  [4/11]

På plats i roboten  [5/11]

Korna undersöker sin boendemiljö  [6/11]

Här rör de sig fritt  [7/11]

Ryggkliare, jo man tackar  [8/11]

Här kommer korna att häng och få ryggmassage  [9/11]

Se upp för gödselroboten  [10/11]

Här inne spirar framtidstro  [11/11]

Vi berättade i somras om bygget av det nya kostallet på Gärahovs gård i Vaggeryd. Trots en besvärlig vinter och en stekhet sommar har tidtabellen hållits. På frågan när det hela skulle vara klart för inflyttning var svaret den 15 oktober. Jag besökte Gärahovs gård den 15 oktober och mycket riktigt, ett fyrtiotal kor inspekterade sin nya bostad under ledning av Axel Willman, som är en av ägarna till gården, och dagens drängar Jan och Thomas Larsson. Jan och Thomas är bröder till Bo Larsson som äger del av och är aktiv i företaget.

– Det är mycket man måste lära sig, säger Axel och menar att det är så mycket teknik och datoriserade processer som gör bondeyrket till lite high-tech.

Dagens dryga 40 kor ska bli till omkring 60 vid årsskiftet, det är ungefär vad mjölkroboten klarar av att hantera. Det finns förberett plats för ytterligare 60 kor och en mjölkrobot till, men det får de växa in i på sikt.

Idag var det mycket nytt för korna, de skulle lära sig att gå in i mjölkroboten för att få den logistiken att fungera så att det inte blir för lång köbildning. Det har också installerats en maskin som sköter utgödslingen som ser ut som en förvuxen robotgräsklippare och den får korna lära sig att hålla sig undan ifrån annars kör den in i bakhasorna på dem.

Trots det fina vädret med tillgång till bete har man valt att ta in korna nu trots att man tappade 60% av normal foderskörd. Det är viktigare att få igång verksamheten innan vintern kommer.

Det är en imponerande byggnad och det är med stor framtidstro de har genomfört bygget av något av ett nytt landmärke i Vaggerydsbygden.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Gärahovs nya kostall är i drift

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *