Nyheter

Gåva möjliggör trådlös teknik vid kapell

Nyheter Klockringningen vid Tallnäs kommer framöver att drivas av en motor och ett trådlöst nätverk. Det meddelade Lars Stråth under gårdagen.

Efter 64 år på sin plats i Tallnäs kommer klockstapeln att drivas med motor och digitala medel. 

– Tidigare har klockringning gjorts med rep. Vi har väl, under dessa 64 år, fått en del klagomål från gäster och hyresgäster att konfirmander har kunnat dra i repet hur som helst och när som helst. Rätt var det var vid tre på natten så ringde klockorna i Tallnäs. Men nu äntligen ska det bli trådlöst. Vi har fått ett bidrag från en givare och även klockgjuteriet i Ystad har hjälpt till så att detta blir möjligt. Så från januari eller februari ska det fungera, med motor och via wifi, säger Lars Stråth från Stiftsgården Tallnäs utanför Skillingaryd. 

Från Tallnäs hemsida: Söndagen den 18 november år 1956 invigdes Tallnäs klockstapel. Stiftets ungdom hade samlat in 5 000 kronor till klockan i en insamlingskampanj som kallades ”klockinsamlingen”. Det var under ett ungdomsarbetsläger som klockstapeln byggdes under sommaren 1956 under ledning av ingenjör H.Wandt. Klockan kommer från Olssons klockgjuteri i Ystad och väger 110 kilo. Den är stämd i E och har en diameter på 58 centimeter. Klockan har följande inskripition: ”År 1956 då Dr Ellis Malmeström var biskop i Växjö Stift skänkte stiftets ungdom denna klocka till Växjö Stiftsgård Tallnäs”.

Arkivfoto

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *