Nyheter

Gemensam familjerätt

Nyheter Det är kommunerna i Gnosjö, Vaggeryd och Värnamo som skapar en organisation för samlad familjerätt

Socialnämnderna, eller motsvarande, har nu skrivit avtal om att ha en gemensam familjerätt med placering i Värnamo. Familjefrågor handläggs och utreds av familjerätten. Familjerättens uppgift är att stödja barn och föräldrar i familjerättsliga frågor. Det är alltid barnets behov som är utgångspunkten. Vid en separation kan de uppstå tvister där man inte kommer överens om hur barnens situation löses bäst. I det läget kan familjerätten kontaktas för att få råd, antingen genom personliga besök eller via telefon. I stort sett allt som rör familjelivet kan hanteras av familjerätten och sekretess gäller.

Totalt kommer familjerätten att bestå av fem heltidstjänster, där Vaggeryd och Gnosjö kommuner finansierar varsin tjänst medan Värnamo kommun står för tre heltidstjänster. Familjerätten kommer att placeras i Värnamo.

Enligt socialnämnden i Vaggeryds kommun motiveras samverkan av att det innebär ökad kvalitet för kommuninvånarna utifrån faktorer såsom möjlighet till verksamhetsutveckling, ökad stabilitet, ökad arbetsledning, minskad sårbarhet, rättssäkerhet, kompetensökning samt minskat tryck på övrig myndighetsutövning inom förvaltningen. Dessutom pekar de på att det inte innebär någon ökad kostnad för socialnämnden.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *