Nyheter

Tillsammans skapas äldres guldkant

Nyheter Framåt våren kommer föreningar och frivilligarbetare tillsammans med kommunens äldreomsorg att starta upp något unikt och nytt

Anita Jonsson och Liv Svensson bjuder in till informationsmöte på Jupiter. "Vilka aktiviteter för seniorer tycker du borde finnas?"

Vi träffar Anita Jonsson, äldresamordnare, och Liv Svensson, verksamhetschef inom äldreomsorgen, vid Navet på Furugården i Vaggeryd. Kommunens seniorerna kommer under våren att få vara med om något unikt…

– Det började med att vi planerade inför Mejeriets lokaler i Skillingaryd. Vi har många föreningar i kommunen som gör olika saker och vi vill samarbeta mera men även få in fler frivilligarbetare. Våra pensionärsföreningar anordnar många aktiviteter och uppstarten på det vi planerar nu under hösten handlar om att vi hjälps åt, till exemplet pensionärsföreningens stavgång kanske kan utgå från Mejeriet. Det blir ett bra avstamp för att hitta nya invånare som vill hjälpa till. Vi vill samla de som vill och kan arbeta för våra seniorer, börjar Anita Jonsson berätta.

Frivilligverksamheten är stor i grannkommunerna, där idén väckts, och det behöver inte betyda att måste vara med under en hel termin, man kanske kan hjälpa till någon enstaka gång samtidigt som många hör av sig som vill och kan hjälpa till. Nu ser Anita och Liv chansen att när ny plats ska invigas, att samla de här frivilliga som kan hjälpa andra seniorer att bryta vardagen med att möta andra människor.

– Vi vill veta vad man vill göra när man blir pensionär. Vi vill fånga upp idéerna, finns det något intresse att göra olika saker, vill någon vara med att skapa förutsättningar för seniorers aktiviteter. Vår ambition är att öka aktiviteterna för seniorerna i kommunen, där kommunala regin kanske inte ska vara med överallt, utan man får låna våra lokaler, Navet och Mejeriet, för att hålla sin aktivitet. Även om man inte tillhör en förening, men vill hjälpa till ändå, är man varmt välkommen till vårt informationsmöte den 17 september. Vi är öppna för alla förslag, vi sitter inte på något facit, utan behöver tips och idéer vad aktiviteterna kan innehålla för våra seniorer, säger Liv Svensson som, tillsammans med Anita, är initiativtagare till kommande informationsträff på Jupiter.

– Man kanske helt enkelt vill stifta bekantskap med nya människor eller att man vill göra något tillsammans. Jag vill gynna föreningarna i kommunen, vi har mycket att visa upp och prata om, och inbjudningar har nu gått ut till en del av dom, som jag tror och hoppas vill hjälpa till. I Sävsjö började man med herrfrukost, där man bjöd in några herrar. Idag är de många som kommer till frukosten. En lapp går runt vid varje frukost där man får berätta om sitt tidigare yrkesliv. Det behöver inte vara så krångligt, utan lättsamt och enkelt. I Skillingaryd har vi röda korset som kommer till Jupiter med kaffekannan och kakor, enkelt men så välkommet. Det behöver inte vara så avancerat hur man knyter nya kontakter. Vi kommer nu att träffas en gång för uppstart och få in tips och idéer. Senare under året träffas vi igen och då är kalendern med för att boka in aktiviteterna och kommunen står för eventuell lokal om det behövs. Gemenskap är kul och det vill vi sprida. Vi hoppas att det här blir ett lyft för hela kommunen och det är därför vi är ute i god tid, avslutar Anita.

Om man är senior och vill bryta sitt mönster, träffa nya vänner, lära sig något nytt eller bara få prata med någon. Då är det här nya konceptet efterlängtat och välkommet.

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *