Nyheter

Gert Jonsson kritisk mot det egna partiet

Nyheter Idag inleds det samtal på riksnivå angående framtida järnvägssatsningar, samtal som Moderaterna bojkottar

Foto: Trafikverket

Det har varit många turer, och det blir säkert fler, kring en framtida satsning på nya järnvägsspår. När det inleds samtal om en sådan satsning så väljer bland annat Moderaterna att avstå från att delta, något som kritiseras av Gert Jonsson som är kommunstyrelsens ordförande i Vaggeryds kommun.

– Jag tycker att det är fel att avstå från att få information och kunna påverka, säger Gert Jonsson. Han konstaterar att det är för trångt på nuvarande järnvägar med förseningar och väntetider som följd. Dessutom tar godstransporterna på järnväg för lång tid när det ser ut som det gör.

– För att få motsvarande kapacitet motsvarande en dubbelspårig järnväg krävs en åttafaldig motorväg, enligt Gert Jonsson. Sverige hade aldrig varit en så framgångsrik nation om politiker i mitten på 1800-talet varit lika trångsynta.

Gert Jonsson menar att det är nödvändigt att satsa på infrastrukturen och det mest effektiva är en satsning på järnvägen.

– Det kan vara ordet höghastighetståg som spökar, tror Gert Jonsson. Man stirrar sig blind på tågets hastighet snarare är den effekt som en järnvägssatsning får för transporter och klimat. Han menar dessutom att det öppnar för mera järnvägstrafik om nuvarande stambanor blir avlastade.

Vidare funderar Gert Jonsson om det finns en rädsla i Stockholm att en satsning på effektiva transporter kommer att minska huvudstadens inflytande och dominans.

– Nu är det dags för politiker från alla partier att ha ett längre perspektiv än fem – tio år, avslutar Gert Jonsson.

Taggar

1 reaktion på Gert Jonsson kritisk mot det egna partiet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *