Nyheter

Gert Jonsson och Hans-Göran Johansson om det politiska läget

Nyheter Efter dagens besked i regeringsfrågan ställde vi frågan om hur det påverkar kommunerna

Riksdagshuset Foto:Camilla Svensk/ Sveriges riskdag  [1/4]

Gert Jonsson (M)  [2/4]

Hans-Göran Johansson (C) Foto: Centerpartiet i Värnamo kommun  [3/4]

Moderater i Stockholm den 14 november. Anton Sjödell Gislaved, Malin Wengholm Regionen, Gert Jonsson och Kristine Hästmark Gnosjö och Anna Gerebo Nässjö  [4/4]

Idag hade riksdagen att ta ställning till om förslaget till ny statsminister. Ulf Kristersson föreslogs av talmannen men rösterna i riksdagen räckte inte utan det blev tillbaka till talmannen för nya försök framöver.

Vi ställde frågan till Gert Jonsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Vaggeryds kommun och Hans-Göran Johansson som är kommunstyrelsens ordförande i Värnamo kommun.

Frågan är hur de ser på läget i kommunerna, känner de att det blir mera problematiskt att styra kommunerna utan en statsbudget på plats. Svaren från de bägge politikerna präglas naturligtvis av deras respektive politiska hemvist.

Så här svarar Gert Jonsson, moderat kommunstyrelseordförande i Vaggeryd:

Det är både sorgligt och besvärligt att vi inte har en ny regering i sikte. Sverige behöver politik och reformer inom många områden. Det står inte still i Sverige och världen övrigt därför behöver vi en hållbar integrationspolitik,  bostadspolitik,  skattepolitik , näringslivspolitik, miljöpolitik  med mera.

Det är särskilt besvärligt för kommunens ekonomiska politik. Vilket utrymme finns 2019? Som väl är har vi i femklövern  inte räknat in generella bidrag från staten 2019 vilket s lokalt här har gjort. Men vi sitter snart i nytt planeringsarbete med budget 2020 och vi måste veta spelreglerna.

Det är också sorgligt för demokratin och tilltron till politiken. Det som nu händer i riksdagen riskerar att späda på politikerföraktet i stort.

Fick med mig mycket när jag lyssnade på Ulf Kristersson idag. Han var tydlig med att inte oenigheten i riksdagen mellan partierna inför regeringsbildningen inte skulle smitta av sig ut till landets regioner och kommuner. Va rädd om och vårda de samarbeten ni har fått till i kommunerna. 

Regioner och kommuner är mera pragmatiska och hittar lättare lösningar som riksdagen borde ta till sig. Alliansen är grunden väldigt stark även om den nu utsätts för påfrestningar. Vi måste våga tro på vår politik och också våga rösta på den i riksdagen.”

Hans-Göran Johansson, centerpartistisk kommunstyrelseordförande i Värnamo är mera återhållsam:

”Den kommunala verksamheten och ekonomin löper på oavsett detta. Det olika partier/ konstellationer lovat debatter mm kommer ju när en regering och en formell budget antas av riksdagen. Vi har ju som kommun levt med en alliansbudget hanterad av en socialdemokratisk regering så vi är ganska pragmatiska.”

Vi har även kontaktat oppositionens företrädare i de bägge kommunerna och uppdaterar med svar från de bägge oppositionsråden.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *