Nyheter

Gert (M) blev hemtjänstens hjälpande hand

Nyheter Arbetsmiljön inom delar av vården är ansträngd i kommunen, på grund av att medarbetare varit sjuka, vårdat barn eller sitter i karantän för covidsmitta, och en efterlysning av medarbetare pågår. Kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M) ställde sig till förfogande och i dag återfinns han i hemtjänsten. Vi ringde upp för att höra hur det går.

"Det är Celina Roose som är min medarbetare och hon är fantastisk. Liksom alla som jag mött", hälsar Gert Jonsson (M). Foto; Gert Jonsson

Det är ett ansträngt och pressat läge när medarbetare sökes för att klara samhällsviktig verksamhet. I Skillingaryd bytte kommunalrådet Gert Jonsson (M) kavajen, slipsen och kontorsstolen mot en delad tur inom hemtjänsten. Vi ringer upp under fredagseftermiddagen för att höra hur det går för kommunens starke man. 

– Det är ett otroligt pressat läge och vi har gått ut och uppmanat alla som kan att hjälpa till. Jag tänkte så här att ”vi måste våga” och jag har jobbat undan i mitt schema och lämnade ett meddelande att jag är tillgänglig i dag och måndag förmiddag. Jag blev uppringd att det behövdes hjälp under fredagen. 

Ja, så var det faktiskt, för i tisdags meddelades det till pressen att informationen efter kommunstyrelsens arbetsutskott skulle ha varit under fredagsmorgonen, men en ändring gjordes och mötet styrdes om till torsdagen… 

Vi undrar såklart vad Gert Jonsson gjort i dag?

– Jag började 07.00 och slutar vid 17.00. Jag går in på en dubbeltur där jag gjort allt från omvårdnadsinsatser och städuppdrag. Dubbelturer innebär tunga lyft och det är klart att jag kan hjälpa till med det. Klockan är ju 15 och jag har inte blivit avskedad ännu. Jag har praktiserat inom vården tidigare, men inte arbetat under skarpt läge. Jag har anmält mig som tillgänglig under måndagsförmiddagen också och vi måste bara klara de här tuffa veckorna som är. Det sliter hårt på personalen och det är klart att man ställer upp och hjäper till med det man kan, berättar Gert Jonsson (M).

Vad säger brukarna när du dyker upp?

– Vi har både visir, mask, handskar och plastförkläde så alla kanske inte känner igen mig, men en del har hört det på rösten och sagt att det var ovant att få besök av mig i den här rollen. Vi måste hjälpas åt helt enkelt och jag uppmanar alla som kan att ställa upp, hälsar Gert Jonsson (M). 

Fotnot: Vill man hjälpa till kan kommunens personalenhet kontaktas.

Taggar

Dela


24 reaktioner på Gert (M) blev hemtjänstens hjälpande hand

Spännande att se honom arbeta. Dock vore det bra om han kunde testa att dela tur också, så är det en bra insikt.
Kämpa vår fina vårdpersonal

Härligt nu snackar vi som du skrev sist i ett inlägg Gert. Alla ska bli hörda. Bra jobbat nu är det skolor och och du sitter säkert med mycket kunskap. Så här ska ett samhälle se. Bra jobbat Gert

Att plocka in outbildad personal är inte lösningen på problemet. Tänk om vi gjorde så i alla yrkesgrupper som saknar folk, vad hade ni sajt om polisen började plocka vem som helst?
Det finns en anledning till att majoriteten av alla yrken kräver utbildning, givetvis är det en stöttning till ordinarie personal men det bästa vore att öka personalstyrkan med ordinarie bemanning med erforderlig expertkunskap.

Det blev som jag trodde. Se en del av kommentarerna. Bitterhet, avund och girighet. Tyvärr speglar det väl vår kommun då. Man har gärna åsikter men man tänker minsann inte göra något själv. Det är alltid någon annans fel.
Att som Gert gå ut och ta ett initiativ borde hyllas oavsett vilken partifärg han har. Jag ser inte politiken här jag ser medmänniskan. Gert: jag kanske inte kommer rösta på dej men du ska ha en oerhörd eloge för du hjälper oss. TACK från hela mitt hjärta.

Men vad alla gnäller om valår, fiskning eller vad strunt samma. Här går man in för att hjälpa till i en pandemi. Var nöjd i stället att någon ställer upp. Att det är för lite personal är väl inget man löser på en kafferast men en hjälpande hand borde fler sträcka ut.

Bra initiativ! Och fint sätt att visa att alla kan göra en insats.

När man tar in oerfaren personal med kort varsel uppstår dock ofta merarbete för ordinarie personal, vilket i längden kan resultera i sjukskrivningar eller hög personalomsättning, något som i sin tur försämrar kontinuitet, upprätthållande av rutiner vilket påverkar patientsäkerheten negativt.

En grundbemanning med högre personaltäthet än i dag vore att föredra.

Bra Gert! Hoppas andra anställda inom kommunen följer dina spår. Ska bli intressant att följa vad andra politiker och tjänstemän gör i denna situation under pandemin. Man har ju trots allt en anställning inom kommunen.

Det är brist på undersköterskor men de anställs inom administrationen och andra enheter inom socialförvaltningen!

Föredöme, härligt, bra….. det märks att det är valår och fiskesäsongen har börjat! Att folk utan utbildning går in och jobbar skulle inte behövas om det inte skars ner så mycket inom vården, låt vården få kosta och öppna plånboken så det finns mer personal och med rätt kompetens!

Det verkar ju som röstfiske. Om det går så bra att använda outbildad personal så bör väl arbetsmarknadsenheten och arbetsförmedlingen kontaktas för de har nog möjligheter att hjälpa till.

Just det. Fick du det samma morgon eller visste din handledare, Celina, sitt arbetsschema sedan länge. Synd om alla hemtjänsttagare att inte i förväg veta vem som kommer nästa dag eller övermorgon. Det är mer otrygghet än du Gert har uppe på ditt kontor. Du vet ditt schema långt i förväg. Den ”lyxen” borde du unna alla i hemtjänsten

Mycket bra initiativ! I Värnamo kommun har närmare 60 personer kommit in och hjälpt till, vi kan väl inte vara sämre! Kom igen nu alla medborgare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *