Nyheter

Gert om Gert

Nyheter Valnatten är i antågande och resultatet ställer frågor

De preliminära siffrorna i valet till kommunfullmäktige i Vaggeryds kommun innebär att flera partier funderar över vad som händer, vem ska styra och i så fall med vem. Kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M) har en del att fundera över. Politiken i Vaggeryd har fått en del att tänka på när man inte har fått bara ett vågmästarparti att förhålla sig till. Sverigedemokraterna ser ut att ta ytterligare mandat i kommunfullmäktige och det har de traditionella partierna valt att hålla på armlängds avstånd. Nu har man fått ytterligare ett parti att förhålla sig till, Empartiet med Lennart Karlsson i spetsen har plockat mandat och blir en faktor att räkna med. Men vad vill Empaartiet mer än att få Talludden till korttidsboende, en fråga som de förlorade innan valdagen utan att de låtsades om det.

Socialdemokraterna ser ut att tappa i kommunen, men det återstår att se hur det kommunala styret kommer att se ut de kommande fyra åren. Som det ser ut nu kommer det att bli en svår förhandling om styret i kommunen. I skrivande stund har Socialdemokraterna tappat mer än 4% och förlorar tre mandat och moderaterna ökar något men ligger still. Centerpartiet och Liberalerna ser ut att plocka vardera ett mandat. Den stora vinnaren är Empartiet som drygt åtta procent och får tre mandat, men troligen en vinst utan utdelning.

Kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M) har en lite bryderier och måste ha en strategi för att kunna behålla sin position som kommunens ledande politiker de kommande fyra åren. Hur kommer övriga partier att hantera en situation där Centerpartiet, Liberalerna ökar sitt stöd och Kristdemokraterna behåller sitt stöd och har nästan dubbla antalet mandat gentemot Moderaterna.

Det finns olika scenarier att fundera över. Blir det en fortsatt femklöver i Vaggeryds kommun? Nja,det är mycket osäkert. När Miljöpartiet backar som de gör är de nog inte intressanta som del i en majoritet. Alliansen vill säkert fortsätta att styra men behöver någon som backar upp dem, kommer de att krama om Empartiet för en majoritet? Troligen inte, vad återstår då? Kommer Socialdemokraterna att lyckas med att attrahera Centerpartiet och Liberalerna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet att blida en majoritet för de kommande fyra åren. I skrivande stund skulle de förfoga över 21 mandat mot övrigas 20 mandat och därmed desarmera Sverigedemokraterna och Empartiet. Dessutom skulle kommunens stora partier i övrigt, Moderaterna och Kristdemokraterna, hamna utanför maktens kokande gryta.

Det blir en spännande vecka innan vi vet vem som som vet vilka som ska styra vår kommun de kommande åren.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *