Nyheter

Gert svarar Carina

Nyheter Interpellationen som Carina Ödebrink (S) skickade gällande om hur planeringen och beredskapen ser ut framöver. "Inga lediga tomter i Vaggeryd för tillfället", "Man ska inte sitta och vänta på att idéerna kommer in och den politiska ledningen har ansvar för att styra processen"

Arkivfoto: Carina (S) fick svar på sin interpellation av Gert (M)

– Vi har bott här i 30 år och för att komma in i samhället valde vi att engagera oss politiskt. En sa till mig häromdagen att förr när jag gick och handlade på ICA kände jag alla. Idag känner jag inga. Det märks att folk vill etablera sig och driva företag. Det är en med glädje vi ser att kommunen ökar, menar Carina Ödebrink (S) och får svar från Gert Jonsson (M) kommunstyrelsens ordförande.

Carina frågar: Vad är dina och den politiska ledningens tankar när det gäller att möta det ökande intresset från flera att vilja bo i vår kommun?
Gert svarar: ”Att tillse att vi både har ett demokratiskt och effektivt sätt att arbetet fram nya detaljplaner som också tar hänsyn till övrigt samhällsverksamhet som förskolor, skolor, infrastruktur med mera. Ett bekymmer vi har i framförallt Vaggeryd är att nuvarande översiktsplan från 2014 är ikappsprungen. Nya områden för bostäder eller samhällsverksamhet får hittas utanför gällande översiktsplan. Då tar det längre tid eftersom det viktigaste utredningsarbetet måste starta från noll och vi förlorar tid också i demokratiska förankringen”.

Caria frågar: Vad finns det för lediga tomter i dagsläget för den som vill bygga sig en bostad i kommunen och då främst i våra stora tätorter?
Gert svarar: ”I Vaggeryd finns inget i dagsläget om inte någon tomt är avbokad. I Skillingaryd är det väldigt begränsat men ett nytt tomtsläpp planeras början av 2021 på Far Anders väg. I Klevshult finns några tomter kvar men i dagarna har vi fått in några nya intresseanmälningar. I Hok är en detaljplan på cirka 17 tomter skickad på granskning så även där kan vi vara igång under 2021.

Carina frågar: Hur ser planerna ut för byggnation av nya lägenheter i kommunen?
Gert svarar: Kommunala bostadsbolaget äger detaljplanelagd mark i Vaggeryd för flerbostadshus och lägenheter. Ny detaljplan på gång vid Smultronet i Skillingaryd. I övrigt är intresset stort framför allt i Vaggeryd med markanvisningar från kommunens sida exempelvis Götarps Hage. Det finns flera privata intressenter som också vill bygga fler lägenheter eller flerbostadshus där exempelvis detaljplan är under samråd när det gäller Skänkelund. Vi har också sålt mark i Byarum för att bygga flerbostadshus.

Carina frågar: Hur ser arbetet och planerna ut när det gäller att öppna upp nya områden för tomtmark och har kommunen en organisation som klarar att möta upp dessa behov?
Gert svarar: Östra strand i Vaggeryd detaljplan är på väg upp för samråd. Nytt planområde Västra strand Vaggeryd. Planprogram beslutat för Yggen i Vaggeryd. Ändringar i stadsplanen för Vaggeryd möjliggör också för ökad byggnation. Motion i beaktande av utveckling öster ut i Eriksbygget. I Skillingaryd har vi ett spännande arbete igång med en privat intressent vid Stenvadet och förutsättningar för planuppdraget vid Trolleberget. Dessutom ska kommunen sälja centrumfastighet som kan ge nya lägenheter eftersom detaljplan medger det. Angående byggnation på landsbygden ser vi med glädje att intresset är stort med många bygglov.

– Det är en demokratisk fråga att ha nära till naturen. Det ligger i utmaningen framöver. Vi måste också tänka till att vi också reserverar mark i framtiden för förskola, skola och vård- och omsorgsboende. Var ska vi bygga nästa förskola i Vaggeryd? Finns ingen vägledning. Var ska vi bygga nästa förskola i Skillingaryd? Finns ingen vägledning om detta. Vi måste också få med oss det här om skolor. Vi måste ha breda demokratiska tankar om var vi ska bygga, menar Gert Jonsson (M).

– Hela kommunen ska växa och så är det. Vi vill det såklart, både tätort och landsbygd. Samtidigt får vi tillhandahåller allt som man efterfrågar och det kanske är ett problem att det inte finns några villatomter i Vaggeryd lediga. Man ska inte sitta och vänta på att idéerna kommer in och den politiska ledningen har ansvar för att styra processen. Att vi har privata aktörer som vill bygga är fantastiskt. Vad ska nästa förskola ligga. Fråga föräldrarna på Västra strand. Det är vi som faktiskt har ansvaret att driva på det här. Demokrati är viktigt och tar tid, men jag kan vara tydlig att vi i (S) vet var vi står och vill, svarar Carina Ödebrink (S).

Taggar

Dela


2 reaktioner på Gert svarar Carina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *