Nyheter

Gert tycker till om nya vallagen

Nyheter Till nästa års val i september är det första gången en fast spärr för småpartier i kommunvalen. Varje parti måste numera ha minst tre procent av rösterna i en kommun för att få en fullmäktigeplats. Vi har frågat vårt kommunalråd Gert Jonsson vad han anser om den nya lagen.  

Gert Jonsson (M) svarar angående nya vallagen som kanske förändrar kommunen i höst

Den nya lagen är egentligen tre år gammal, men kommer att märkas av nu när vi har stundande val 2018.

Hur kommer den nya lagen påverka Vaggeryds kommun?

– Svårt att bedöma, så vitt jag vet är det nu minst nio partier som ställer upp i kommunvalet och det beror helt på väljarna i vår kommun hur man ser på dessa olika partier, menar Gert Jonsson (M) kommunalråd.

Finns det risk för att några partier hamnar under spärren och inte får vara med i kommunfullmäktige?

– Den risken finns ju och tanken är nog utifrån den nya vallagen att en kommun också måste kunna styras och med väldigt många partier så kan det bli svårt att hitta styrning i olika beslut, förklarar Gert.

Övrig kommentar om den nya vallagen?

– Jag tycker det är bra att man tar hänsyn till möjligheten att kunna styra en kommun. Så länge det gäller positiva beslut så går det att få med många partier i ett beslut. Men det behöver också vid olika tillfällen fattas tuffare beslut om anpassningar av ekonomi och då är det knepigare. Likaså kan det bli svårt med många partier inblandade i att hitta mark för nya bostäder, skolor och förskolor och andra verksamhetslokaler, menar Gert.

– Alla vill att det byggs något men inte just här. Och hur gärna man vill så kan inte alla tycka om allt. Så den stora risken med många partier inblandade är att man blockerar varandra och på så vis utvecklas inte kommunen. Och jag tror inte någon kommun helt kan frysa allt vid det som det alltid har varit.

– Omvärlden står inte still och Vaggeryds kommun kan heller inte stå still, avslutar Gert. 

Taggar

Dela


1 reaktion på Gert tycker till om nya vallagen

Vid val till kommunfullmäktige i kommun utan valkretsindelning är spärren 2 % och inte 3 % som
anges i ingressen till detta inslag.

Hälsningar
Christer Holmgren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *