Götafors Järnbruk
Nyheter Under sommaren kommer vi att presentera vad som finns på många av de informationsskyltar som är uppsatta i Vaggeryds kommun. Det är våra hembygdsföreningar som har sammanställt informationen på skyltarna. Du har säkert stött på någon av dessa skyltar när du vandrat runt. I några av artiklarna har vi lagt till bilder på hur det ser ut i dag.
Vid Lagan i Götafors har funnits känd verksamhet sedan 1500-talet. I ett köpedokument från Nydala kloster omnämns ”quernaström i götatorp j byrom socken”.
Den första bebyggelsen i Götafors uppstod när järnbruket fick sina privilegier 1672. Här uppfördes masugn och hammare med två härdar. På platsen fanns år 1733, förutom masugn och hammare, två kvarnar, en såg, två järnbodar, kollada, vist-husbod, byggnad för förvaltare, bokhållare och smedbostäder.
Järnbruket drabbades 1865 av en eldsvåda. Masugn, visthusbod, ladugård och flera magasin brändes ner. Trots ökad konkurrens från mellansvenska järnbruk återuppfördes masugn, kollada och övriga byggnader samma år. Det blev dock allt svårare att konkurrera med järnbruken i Bergslagen. Tabergsmalmen var järnfattig och mera svårsmält än malmen i Bergslagen. En ny inspektorsbostad uppfördes 1875. Sju år senare 1882 lades all drift ned vid bruket.
När järnhanteringen upphörde startades ett träsliperi, som var verksamt i 20 år.
1903 överläts vattenrättigheterna vid fallet till Munksjö bolag, som byggde en ny trämassefabrik 500 m sydväst om bruket intill Stödstorpsån. Vid Götaforsfallet byggde Munksjö AB en kraftstation.
När Munksjö startade 1904 anställdes cirka 200 man på den nya fabriken.
Waggeryds Museiförening