Nyheter

Götarps Gård – Nestors

Nyheter Under sommaren kommer vi att presentera vad som finns på många av de informationsskyltar som är uppsatta i Vaggeryds kommun. Det är våra hembygdsföreningar som har sammanställt informationen på skyltarna. Du har säkert stött på någon av dessa skyltar när du vandrat runt. I några av artiklarna har vi lagt till bilder på hur det ser ut i dag.

Oskar Nestor på sin 50-årsdag.

Vid Lagan i Götafors har funnit verksamhet sedan 1500-talet. I ett köpebrev från år 1500 omnämns en ”quernaström i götatorp j byrom socken” som då köptes av Nydala kloster.

Götafors järnbruk fick sina privilegier 1672. Tabergsmalmen, vattenkraften och tillgången till kol gav goda förutsättningar. Götafors Järnbruk verkade fram till år 1882 då den stora smält-hammaren tystnade. Masugnen hade året innan blåsts för sista gången.

Götarps gård var under denna tid en del av bruket verksamhet och förvaltades av arrendatorer. År 1903 köpte Munksjö AB bruket och vattenrätten vid Götafors och anlade en sulfatfabrik 500 meter söder om Strömfallet.

De sista 70 åren har Götarps gård brukats av familjen Nestor. Emil Nestor och hans hustru Justina arrenderade år 1919 gården av Munksjö AB. De flyttade då med sina sex barn från Stora Möckeläng i Bratteborg till Götarps gård. Efter Emil tog sonen Oskar Nestor år 1939 över arrendet. Han brukade gården till år 1969. Då köpte Oskar bostaden som av Vaggeryds-borna kallas för Nestors. Vid denna tid ägde Vaggeryds kommun marken och planerna på det nya bostadsområdet Södra Park började ta form.

Waggeryds Musieförening

  [1/3]

Nestors åkrar och ängar som idag ingår i Södra Park. Foto 1965.   [2/3]

Vy från öster mot Nestors och herrgården. Foto 1928.  [3/3]

Taggar

Dela


1 reaktion på Götarps Gård – Nestors

Vi bor på exakt den plats där kortet ner mot herrgården är taget Nestor kallade det för Hästahagen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *