Nyheter

Götastrand och Folkets Park

Nyheter Under sommaren kommer vi att presentera vad som finns på många av de informationsskyltar som är uppsatta i Vaggeryds kommun. Det är våra hembygdsföreningar som har sammanställt informationen på skyltarna. Du har säkert stött på någon av dessa skyltar när du vandrat runt. I några av artiklarna har vi lagt till bilder på hur det ser ut i dag.

Götastrand ligger vid södra änden av Hjortsjön. Området fick sitt namn efter Musikkåren Göta som köpte marken 1915. Sommartid höll musikkåren konsert här flera gånger i veckan. 1936 såldes Götastrand till föreningen Folkets Hus och Park, men Göta fortsatte att spela från sin gamla musikpaviljong till 1949 då musikkåren lades ned. 

Vaggeryds Folkets Park öppnades 1936, dock inte utan protester från grannar som försökte stoppa anläggningen. Landsfiskal Schmidt gjorde en utredning åt Länsstyrelsen. Han intervjuade grannarna. Den närmsta grannen var fru Rosén, som bodde i en röd stuga vid entrén till parken. Hon tyckte det var trevligt med alla människor. Hon gillade liv och rörelse. Hon gick till sängs tidigt och sov gott och tyckte inte att musiken störde. Landsfiskalen visste inte att fru Rosén delvis led av dövhet. Hennes vittnesmål avgjorde tvisten och klagomålen lämnades utan åtgärd. Parken fick ha öppet till kl 24.00 på lördagar och kl. 23.00 på söndagar. Varje kväll kl. 20.00 gick en servitris in med en bricka och bjöd Roséns på kvällskaffe.

Bland de första dansorkestrarna som gästade Folkparken under 1936 var ett lokalt Vaggeryds med David Lidén och Spelmanspojkarna från Norrahammar. Efterhand anlitades många av Sveriges bästa artister. Besöksrekordet slogs 1952 av Snoddas. Då kom det 1200 besökare. Bertil Boo samlade 1000 och Sigge Fürst 900 besökare. Sommaren 1947 hade Folkparken 16000 besökare och i början av 1950-talet uppnåddes rekordet -20 000 besök under en säsong. 

30 augusti 1968 sjöng Towa Carson vid sommarens sista föreställning, som också blev slutet på epoken Folkets Park i Vaggeryd.

Ett festligt inslag vid Götastrand var Ture Vallins motorbåtsturer på Hjortsjön. För 25 öre fick man resa ända upp till Limborstaön i norrändan på sjön.

Waggeryds Museiförening

  [1/5]

Hjortsjön, Götastrand och folkparkens kaffeservering.  [2/5]

Musikkåren Göta 1905 startade Martin Engkvist (fjärde mannen på andra raden ) musikkåren Göta. De flesta av musikerna arbetade på Munksjö. 1915 köpte musikkåren ett markområde vid Hjortsjöns sydöstra strand. Här spelade man under sommaren tre gånger i veckan. Området fick namnet Götastrand. 1936 såldes Götastrand till folkparks-föreningen, men musikkåren fortsatte att spela där fram till 1949.  [3/5]

Torsten Nygrens karta över Hjortsjön.  [4/5]

  [5/5]

Taggar

Dela


1 reaktion på Götastrand och Folkets Park

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *